A kormánypárti politikusok egyéb ügyek és szabadságolások miatt nem tudtak megjelenni. A külügyminisztérium képviselője és Lantos Csaba energiaügyi miniszter sem volt ott.


Határozatképtelen lett az akkumulátorgyárakról szóló bizottsági ülés, mert a kormánypárti képviselők nem mentek el rá - derül ki a Telex tudósításából. A jelenlévő ellenzéki képviselők a meghívott szakértőknek fogalmaztak meg kérdéseket, kimerítő válaszokat azonban a minisztérium képviselői tudtak volna adni.

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága kedd délelőtt „A magyarországi akkumulátorgyárak, és a víziközmű-szolgáltatás helyzetéről és fejlesztési terveiről” témában ülésezett volna. Az eseményt az LMP-s Keresztes Lóránt László, a bizottság elnöke kezdeményezte. A bizottság ellenzéki tagjai - Orosz Anna (Momentum), Szabó Rebeka (Párbeszéd), Arató Gergely (DK) - meg is jelentek,

Az eseményre meghívták a Külügyminisztérium és az Energiaügyi Minisztérium egy-egy képviselőjét, illetve a jövő nemzedékek szószólóját, Dr. Bándi Gyulát és a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjét, Kaderják Pétert is. Keresztes László Lóránt azt mondta: a külügytől már korábban szóltak, hogy nem tudnak részt venni, Lantos Csaba energiaügyi miniszter pedig külföldön tartózkodik.

A WWF Magyarország képviselője azt mondta, hogy ők alapvetően támogatják az akkumulátorgyártást, az „nem ördögtől való dolog”, viszont nem mindegy hogyan. Kiemelte, hogy az ország ezzel kapcsolatos fejlesztési stratégiája részeként el kellett készülnie egy környezetvédelmi stratégiai vizsgálatnak, ami elmaradt. A hiányosságok pótlására és valódi vitára bíztatták a kormány képviselőit.

Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség nevű civilszervezet vezetője úgy fogalmazott, nem baj, hogy Magyarországon erős a járműipar, – ehhez kapcsolódóan az akkumulátoripar is – ez szerinte a zöld átálláshoz elengedhetetlen lesz. Az ő aggályaik a fenntarthatósággal kapcsolatban merültek fel.

A több órásra nyúlt ülésen szó volt többek közt

  • a vízellátás és gyárak vízi-közmű hozzáféréséről,
  • az elpusztuló termőföldek és a zajszennyezés mértékéről,
  • illetve a veszélyes anyagok és hulladék újrahasznosításáról és tárolásáról is.

    Az akkumulátorgyárak ügyével mi is többször foglalkoztunk. Az ezzel kapcsolatos közmeghallgatások botrányba fulladtak Gödön, Nyíregyházán és Debrecenben is. A cívisvárosban a kínai CATL tervez egy üzemet, ami ellen korábban helyi anyák és az LMP is szervezett tüntetést. Múlt héten Tompos Márton, Momentumos képviselő a Facebbok-oldalán arról írt a kínai sajtó alapján, hogy a kormány 320 milliárd forint támogatást ad a debreceni gyárnak.

    Hétfőn az is kiderült, hogy a tiltakozások ellenére a debreceni gyár megkapta a környezethasználati engedélyt, ahogy a gödi Samsung-gyár új létesítményére is megadta az engedélyt a Pest megyei katasztrófavédelem.

    Az LMP január végén országos népszavazást kezdeményezett a témában, hogy csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyi lakosság hozzájárul. A párt kezdeményezését még nem hagyta jóvá Választási Bizottság, viszont ők már el is kezdték az aláírásgyűjtést - állításuk szerint azonban ez egyelőre egy petíció.


    ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!