Filemon Mihály többek között azt kérte számon az Átlátszón, hogy a sétány hossza nem 50, hanem 80 méter hosszú.


Filemon Mihály, Nyírmártonfalva fideszes polgármestere első fokon elbukta az Átlátszó ellen indított sajtópert, amelyet azért indított, mert a portál megírta, hogy 60 millió forintos uniós támogatást kapott a beruházásra.

Az ügyet pénteken tárgyalta a Fővárosi Törvényszék, Filemon Mihály azonban annak ellenére sem jelent meg a bíróságon, hogy korábban erre ígéretet tett.

A polgármester ügyvédje arról beszélt a bíróság előtt, hogy ügyfele még nem kapta meg az uniós pénzt a sétányra, az uniós forrásoknál pedig sokszor előfordul, hogy nem fizetik ki, így nem automatizmus, hogy végül megkapja-e a pénzt.

Az ügyvéd szerint Filemon Mihály nem kapott közel félmilliárd forintos uniós támogatást erdőtelepítésre, mivel elmondása szerint a megítélt 470 millió forintért 12 évig dolgozni kell majd.

Azt is kifogásolta, hogy a sétány hossza nem 50, hanem 80 méter, ez pedig a közvélemény tájékoztatása szempontjából nem mindegy. Az ügyvéd szerint az Átlátszó cikkének hangulata azt éreztette, hogy itt uniós pénzek elherdálása forog fenn.

Emellett a közszereplőség kérdéskörében is az Átlátszó álláspontjával értett egyet a bíróság, mivel évtizedekkel ezelőtt kialakult az a jogértelmezés, hogy nem maga a személy, hanem a közügy van a fókuszában annak, hogy valaki közszereplőnek minősül-e. Ráadásul Filemon Mihály még a saját mércéje alapján is közszereplőnek minősül, mert amikor odaítélték neki 2021-ben a támogatást, akkor már polgármester volt. Ezzel kapcsolatban pedig arra emlékeztetett a bíróság, hogy a közszereplők lényegesen többet kötelesek tűrni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!