Fennáll a veszélye annak, hogy Magyarország felé is korlátozzák vagy leállítják az oroszok az olajszállításokat a Barátság kőolajvezetéken keresztül.


Korlátozhatják vagy akár teljesen le is állíthatják az exportot az úgynevezett olajársapkát megszavazó országokba – ezzel fenyeget Oroszország, miután tegnap minden EU tagállam, köztük Magyarország elfogadták az intézkedést - hangzott el az RTL híradójában. A Portfolió elemzője szerint Magyarországot azért érintheti érzékenyen az oroszok reakciója, mert az itthon előállított üzemanyagok nagyjából 70 százaléka orosz olajból készül. Emiatt veszélybe kerülhet a 480 forintos üzemanyagárstop is Magyarországon.

Az út közepén tábla, rajta a felirat: elfogyott a hatósági áras 95-ös. Csak piaci áron lehet benzint tankolni. Az üzemanyagárstop bevezetése óta gyakran találkozni hasonló jelenetekkel. A közösségi oldalakon bejegyzésekben adják a tippeket egymásnak az emberek arról, hogy hol lehet – vagy éppen nem lehet – 480-ért tankolni.

„Ha direktben lefordítom az orosz fenyegetést, abba bele lehet azt látni, hogy ezen döntésnek a retorziójaként akár Magyarország felé is korlátozzák vagy leállítják az oroszok az olajszállításokat a Barátság kőolajvezetéken keresztül” – mondta a Híradónak Weinhardt Attila, a Portfolió elemzője.

Az orosz olajra alkalmazott ársapkát az Európai Unió tagállamai – köztük Magyarország – és a G7 országai szombaton hagyták jóvá. Az intézkedés közvetlenül nem érinti az uniós országokat, mert az csak a tengeri szállításra vonatkozik.

A lényege, hogy a tengeri szállítást folyamatát biztosító cégeken keresztül arra kényszerítik Oroszországot, hogy hordónként legfeljebb 60 dollárért adjon el nyersolajat. A célja pedig az, hogy az oroszok ne tudják manipulálni a piaci árakat.

„Ne tudják a kínálatnak a visszafogásával ugyanazt eljátszani, mint amit a gázpiacon eljátszottak a nyári hónapokig, hogy nagyon durván visszafogták az Európába irányuló szállítást és ezzel az egekbe hajtották a gázárakat” – vázolja az intézkedés értelmét Weinhardt Attila.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!