Nem ilyen karácsonyi hangulatról álmodtunk...


Jövő héten enyhülés körvonalazódik, északon tarthat ki legtovább a hótakaró, karácsonyra viszont ott is elolvadhat - írja az Időkép.

Alig több, mint egy hét van karácsonyig, most már kezd körvonalazódni az ünnepek környékén várható időjárás. Pár napos lehűlést és erősebb hajnali fagyokat követően a jövő héten délnyugatira forduló áramlással egyre enyhébb légtömegek érkeznek, kezdetben csak a magasabb légrétegekben, majd a hét közepétől a talaj közelében is.

Legtovább a havas északi tájakon tarthat ki a hideg, emellett a péntek éjjel várható havazás nyomán a nyugati tájakon van esély rá, hogy a lehullott hótakaró valameddig kitartson, az ország nagy részén viszont egyre kevesebb az esélye a fehér karácsonynak.

Természetesen az időtáv miatt még mutatkozik némi bizonytalanság, a legtöbb előrejelző modell azonban egyetért az enyhülés tekintetében.

A hétvégén még hideg lesz: szombat reggel az esőt nyugat felől egyre többfelé váltja fel havas eső, havazás, de átmenetileg helyenként előfordulhat ónos eső is. Délután már csak helyenként északon, északkeleten és keleten fordulhat elő kisebb havas eső, gyenge havazás. Északnyugat felől egyre többfelé felszakadozik a felhőzet. Az északi-északnyugati szelet élénk, erős, a Dunántúl magasabb részein viharos lökések kísérhetik, melyek a havas tájakon hordhatják a havat. Hajnalban -4 és +4, napközben -2 és +5 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Vasárnap az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, csak kisebb körzetekben lehet több felhő az égen. Említésre méltó csapadék nem várható. Mérséklődik, legyengül a légmozgás. Hajnalban általában -8 és -2 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet, de a vastagabb hóval borított északi tájakon -10 fok alá hűlhet a levegő. Kora délután -3 és +3 fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!