Egy kenyai falu tanára, Peter Tabichi nyerte el az idén a "pedagógusok Nobel-díjaként" emlegetett, egymillió dollárral (280 millió forinttal) járó Global Teacher Prize-t - adta hírül a BBC.


A férfi természettudományokat oktat középiskolásoknak egy félsivatagos vidéken fekvő falu állami iskolájában, amelynek csak egy számítógépe van, és az internet nehezen elérhető, és sem könyvtár, sem laboratórium nincs az intézményben. A faluban a gyermekek egyharmada árva, vagy csak egy szülője van, a térségben gyakori az aszály és az éhínség.

A díjat a tanárnak a dubaji koronaherceg, Hamdan bin Mohammed bin Rasid Al-Maktúm nyújtotta át a ceremónián, házigazdája Hugh Jackman volt.

Köszönőbeszédében Tabichi elmondta: 11 éves korában az édesanyja meghalt, és testvérével együtt édesapja nevelte fel, aki általános iskolai tanár volt. Megköszönte apjának, hogy keresztény értékekre tanította, majd arra kérte, hogy menjen fel hozzá a színpadra, és a közönség ovációja közepette átadta neki a díjat.

A férfi később elmondta: azt tervezi, hogy az egymillió dolláros díjat az iskola felszerelésére és az éhező szegényekre fordítja.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!