Felére csökken az Igazgyöngy Alapítvány iskolájának állami támogatása szeptembertől - írta meg L. Ritók Nóra a közösségi oldalán.

"Az értesítés a járványhelyzettel indokolja a csökkentést, egyben felajánlja, hogyha nem tudjuk fenntartani az iskolát, ott a lehetőség az államnak való átadásra"

- írja.

L. Ritók Nórát az bántja, hogy nem szakmai alapon döntöttek. "Hiába a magas szintű pedagógiai munka, hiába a hazai és nemzetközi egyetemi partnerség, hiába a helyi együttműködések, az iskolarendszeren belül is, hiába a határon túli magyar pedagógusok módszertani fejlesztése, hiába az együttműködés az OH-val.

Fűnyíróelv van, és bekényszerítés az állami rendszerbe.

hirdetés

Én is voltam megbeszélésen, és azt hittem, tudok megértetni szempontokat. Pl. azt, hogy mi kínosan ügyeltünk arra, hogy olyan területen kínáljunk művészeti képzés, ami nincs a településeken. Másnál ez nem volt szempont, és minden gond nélkül felvették azokat a területeket is, ahol mi már működtünk. Most a minisztérium szerint párhuzamos kifizetések vannak, és ez nem fenntartható. És mi vagyunk a fölöslegesek".

Ugyanakkor az is fáj neki, a hiányok pótlására azt tanácsolták neki, hogy szedje össze adományokból. "No meg elhangzott az is, hogy benne vagyunk a 300 falus programban Tolddal. Ahol iskola sincs, ez egy más terület, a BM programja, és nem vonható be forrásként az iskolafenntartásba."

Az összeget is elárulta:

"17 millióról csökkentették 8, 5 millióra a támogatást".

"Hát, most itt tartunk megint. A nagy demokratikus vívmány, az iskolaalapításról és fenntartásról átértelmeződött. Ebben kell most gondolkodnunk, hogy meddig tudunk működni, ebben a feltételrendszerben.

Hogy túl tudjuk-e élni, mert a költségvetés ennyi...és az állami támogatás szűkül. Mi pedig nem olyan társadalmi csoporttal dolgozunk, akikre a költség ráterhelhető. Csökkentsük-e a tanulólétszámot, vagy más területtől vegyük el a hiányzó összeget? Hogy feladjuk-e, vagy küzdjünk tovább az iskolánkért? A szektorsemlegességért? A gyermekközpontú pedagógiáért? A leszakadó társadalmi csoportok gyerekeiért? Egy esélykiegyenlítő oktatásért?

Mert mindig nehezedik a terep….és mi sem bírjuk a végtelenségig"

- írja az Igazgyöngy Alapítvány működési lehetőségeiről.

Security Check Required

null



hirdetés