Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában reagált arra, hogy Lengyelország kész feladni az uniós vétót, és megszavazná a hét éves uniós büdzsé, a helyreállítási segély- és hitelalap, valamint a mechanizmus csomagját.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ahogy a lengyelek „most egy nyilatkozatot hozzáfűznek, ez nálunk nem fog menni, Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a kettőt külön kell választani”

- vagyis a jogállamiság rendeletét és a költségvetést és a helyreállítási alapot. „A helyreállítást és költségvetést le kell választani a politikai kérdésekről- [...] Nem most jöttünk le a falvédőről” - mondta a kormányfő.

Orbán azt mondta, korábban javasolták a németeknek, hogy a két dolgot külön kell választani, vagyis tegyék félre a jogállamisági rendeletet és később tárgyaljanak róla, hogy addig is el lehessen fogadni a költségvetést. Korábban a lengyelekkel is erről állapodtak meg. Csütörtök este azonban Jaroslaw Gowin, lengyel miniszterelnök-helyettes az Európai Bizottság illetékeseivel folytatott brüsszeli megbeszélése után azt mondta, „belátják, hogy a költségvetési vétó a szándékaikkal ellentétesen mind Lengyelországnak, mind az EU többi országának anyagilag is kárt okozna és ezt nem szeretnék.”

hirdetés

Orbán Viktor szerint a "játék" arra megy ki, hogy bevándorlókat kényszerítsenek Európára, amit Magyarország következetesen elutasít.


hirdetés