Neil Ferguson szerint az összes európai országba eljuthatott a Nagy-Britanniában felfedezett új, veszélyesebb változata a koronavírusnak - írja az Euronews.

Neil Ferguson, az Imperial College London járványkutatási intézetének a vezetője szerint az, hogy egy olyan kicsi országból, mint Dánia - amely ráadásul alacsonynak mondható fertőzési rátával bír - 10 olyan esetet jelentenek, amikor a koronavírus új mutációjával fertőződik meg valaki, azt jelenti, hogy:

"szinte teljes bizonyossággal mondhatjuk, hogy jelen pillanatban a legtöbb, ha nem az összes európai országban megtalálható" a koronavírus újabb változata.

Az új variáns magas reprodukciós száma miatt 40 százalékkal nehezebb küzdeni ellene, mint az eredeti típus ellen. A betegség lefolyása ugyanakkor nagyon hasonló a mutálódott vírus esetében is.

A WHO nyilvántartása szerint eddig Izlandon, Dániában, Hollandiában, Olaszországban, Belgiumban és Ausztráliában jelentettek a koronavírus új változatával való megfertőződést. A szlovák egészségügyi miniszter szerdán azt közölte, Szlovákiában is megjelenhetett a koronavírus-mutáció.

hirdetés



hirdetés