Moszkvában múlt csütörtökön az utcán tartóztatták le Ivan Golunov oknyomozó újságírót, a Meduza munkatársát, aki egy munkamegbeszélésre tartott. Két civil ruhás férfi lépett a háta mögé, akik közölték vele, hogy letartóztatják, amikor pedig kérte tőlük, hogy azonosítsák magukat, annyit feleltek, hogy bűnügyi nyomozók. A kezét hátracsavarva megbilincselték, és rendőrautóba ültették.

A rendőrség azt állítja, kábítószergyanús anyagot találtak Golunovnál, amiről megállapították, hogy mefedron, és azzal vádolták meg, hogy el akarta adni a drogot. Letartóztatására csak 12 órával később derült fény, amikor másnap hajnalban egy nyomozó felhívta közeli barátját, Szvetlana Reitert, a BBC orosz nyelvű szolgálatának munkatársát. Reiter azt mondta, hallotta az újságírót a háttérben, ahogy nagyon kimért hangon azt mondja:

gratulálok mindenkinek, gyönyörűen működik a rendszer, két béna próbálkozásuk volt, hogy drogot rejtsenek el nálam.

Ügyvéddel csak az őrizetbe vétel után 14 órával beszélhetett: védője, Dmitrij Dzsulaj szerint Golunovot megverték, és elutasították a rendőrök, hogy látleletet vetessenek sérüléseiről. Megtagadták tőle, hogy telefonálhasson, és azt a kérését is elutasították, hogy mintát vegyenek hátizsákjáról, kezeiről és körmeiről, azt megállapítandó, hogy valóban érintkezett-e a kábítószerrel.

Fotó: Eugene Odinokov / Sputnik / AFP

A rendőrök szerint Golunov egy meghatározatlan időpontban, meghatározatlan helyszínen, meghatározatlan személytől öt csomag kábítószert vett azzal a céllal, hogy továbbértékesítse, ami letartóztatásával meghiúsult. Az újságíró fenntartotta ártatlanságát.

A moszkvai rendőrség tájékoztatása szerint Golunov utasította el, hogy biológiai mintát vegyenek tőle, de ez azért tűnik nagyon gyanús állításnak, mert az őrizeteseknek nincs lehetőségük megtagadni ezt, a nyomozók erőszakkal is begyűjthetik a bizonyítékot. Az Állami Duma nemzetbiztonsági és korrupcióellenes bizottságának elnökhelyettese, Alekszander Hinstein Twitter-bejegyzése szerint a vádemelés sem lehetséges vér-, vizelet-, haj- és körömminta nélkül.

Az újságíró lakásán tartott házkutatás után a rendőrség olyan fotókat tett közzé, amelyeken egyebek mellett nagy zsák por volt látható, noha még a rendőrségi közlemény sem tért ki arra, hogy ilyet találtak volna Golunovnál. Az újságíró barátai szerint nem is az ő lakásában készültek a képek, később pedig a belügyminiszter volt kénytelen elismerni: egy kivételével minden kép más drogterjesztők elleni rajtaütéskor készült, akik ügye kapcsolódik Golunovéhoz.

Golunovnál állítólagosan három csomag kábítószert és mérleget találtak a rendőrök. Az újságíró azt állítja: elfogásakor elvették tőle a lakáskulcsát, és amikor a házkutatás miatt lakásához vitték, 20-30 percig nem szállhatott ki a rendőrautóból. A rendőröknek így lehetett idejük, hogy bemehessenek a lakásba, és azt helyezzenek el, amit akarnak. Ezek után a férfi ügyvédjének nem adták ki a házkutatási jegyzőkönyv másolatát.

A Meduza vezérigazgatója, Galina Tyimcsenko és Ivan Kolpakov főszerkesztő közleményt adott ki Golunov letartóztatása után. Ebben azt írták: Ivan Golunov az egyik legelismertebb oknyomozó újságíró Oroszországban. Részletesen feltárta, hogyan vették el uzsorások több száz ember ingatlanját, hogyan tették rá bűnözők és kormányzati körök a kezüket a temetkezési üzletágra, és hogyan vásároltak a moszkvai polgármester-helyettes rokonai egy nap alatt kilenc luxuslakást.

Tyimcsenko és Kolpakov szerint Golunov szakmai hírneve kikezdhetetlen, magánéletében is az egyik legtisztességesebb ember, akit ismernek, és

okuk van feltételezni, hogy újságírói munkája miatt támadták meg.

Jelezték: minden lehetséges eszközzel megvédik munkatársukat.

Golunov letartóztatása után egyszemélyes tüntetések kezdődtek a belügyminisztérium moszkvai székháza előtt, és más városokban is voltak hasonló akciók. Az orosz törvények szerint ötven méteren belül egynél több ember csak előzetes engedéllyel tüntethet, így az emberek órákat álltak sorban, hogy magasba emelhessék tiltakozó transzparenseiket, a rendőrök pedig mérőszalaggal mérték, hogy megvan-e az előírt távolság. Több demonstrálót elő is állítottak.

Fotó: Alexander Nemnov / AFP

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester külön felkérte a belügyminisztert, hogy személyesen vegye át az irányítást a Golunov elleni büntetőügy fölött - azért érezhette ennek szükségét, hogy jelezze, nem a városvezetés áll bosszút azért, hogy az újságíró korrupciós ügyeikkel foglalkozott.

Szombaton Golunov őrizetbe vétele már meghaladta a törvényben meghatározott 48 órát, amikor bíróság elé akarták állítani, hogy meghosszabbítsák az őrizetét, ő azonban rosszul érezte magát, és ügyvédei kérték, hogy vigyék kórházba. Az elsőként kihívott mentőknek a nyomozók azt se engedték, hogy az újságíróhoz nyúljanak, majd Dzsulaj saját telefonján hívott ismét mentőket, akik megállapították: Golunovnak agyrázkódása, zúzódásai, véraláfutásai vannak, és két bordája is eltörhetett.

Ekkor megjelent a nyomozást vezető Jevgenyij Masin, és azt követelte, hogy hívjanak még egy mentőt, hogy megerősítsék a diagnózist. Az újonnan kiérkező mentőkre Masin megpróbált nyomást gyakorolni, de ők is ugyanarra a megállapításra jutottak, mint kollégáik. Golunovot végül a moszkvai 71. számú kórházba szállították, amelynek főorvosa, Alekszander Mjasnyikov annyit mondott, hogy egy véraláfutás van az újságíró bal arccsontján, noha a férfit korábban megvizsgáló orvosok ennél súlyosabb sérüléseket állapítottak meg. Mjasnyikovról azonban megjegyzik: műsora van az orosz állami tévében, és közeli kapcsolatban áll a Putyin udvari újságírójaként számon tartott Vlagyimir Szolovjovval.

Az újságírót a kórházból vitték bíróságra, ahol ügyvédei mindössze 15 percet kaptak, hogy megismerjék az üggyel kapcsolatos iratokat, ráadásul a bíróság azt állította, nem kapták meg azt a dokumentumot, ami alapján saját védője képviselhetné az újságírót, ezért egy kirendelt ügyvéd kapott betekintést az iratokba. Eközben az épület előtt újságírók és tüntetők gyűltek össze. Végül a bíróság úgy döntött, hogy két hónapra házi őrizetbe helyezi Golunovot, emellett eltiltották az újságírót kommunikációs eszközök használatától, és attól, hogy az ügye többi vádlottjával beszéljen.

Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszterre hivatkozva ugyanakkor az Interfax hírügynökség kedd délután arról számolt be, hogy

ejtették a Golunov elleni vádat; a miniszter az újságíró gyanút megalapozatlannak nevezte. Golunov házi őrizetét még kedden feloldják.

Kolokolcev kezdeményezte továbbá Vlagyimir Putyin elnöknél Andrej Pucskov vezérőrnagy, Moszkva nyugati közigazgatási körzetének rendőrparancsnoka, és Jurij Gyevjatkin vezérőrnagy, a belügyminisztérium kábítószer-ellenes részlege fővárosi ügyekben illetékes vezetőjének felmentését. Az ügyben lefolytatott belső belügyminisztériumi vizsgálat anyagait átadták a kiemelt bűnügyekben eljáró Nyomozó Bizottságnak (SZK).

A Meduza úgy reagált a hírre, örülnek, hogy a kormány hallgatott a népre, hozzátéve, így kellene lennie minden esetben, amikor igazságtalanság történik az országban.

A lap főszerkesztője korábban közölte, hogy Golunov az elmúlt 13 hónapban egy eddig nem publikált tényfeltáró cikkének alanyaitól kapott fenyegetéseket, és a cikket éppen néhány órával letartóztatása előtt küldte el szerkesztőjének. A cikket azonban egyelőre nem közlik, és azt sem, hogy kikről szól, hogy ne veszélyeztessék kollégájuk ügyének kivizsgálását.

Golunov számos kollégája nyilvánította ki szolidaritását, ők egybehangzóan állították: Golunov nem hogy nem kábítószerezett, de még csak nem is ivott soha. Jelezték: abban is biztosak, hogy a munkája miatt támadták meg koholt váddal. Szvetlana Reiter azt írta, hogy az orosz oknyomozó újságírók rendkívül óvatosak annak tudatában, hogy bármit felhasználhatnak ellenük, ezért időben befizetik adójukat, és még az úttesten sem szaladnak át. Elképzelhetetlennek tartja, hogy egy oknyomozó újságíró, aki rázós ügyekkel foglalkozik, kábítószert áruljon.

Ilja Rozsgyesztvenszkij, a Proekt munkatársa emlékeztetett: millió cikk jelent meg arról, hogyan rejtettek el a rendőrök kábítószert valakinél, hogy ürügyet kreáljanak letartóztatásukhoz. Az elmúlt évtizedben legalább nyolc ellenzékivel, vagy emberi jogi aktivistával történt hasonló. A Novaja Gazeta munkatársa, Pavel Kanyigin is jelezte: az ilyen ügyek miatt szemernyi bizalma sincs a rendőrségben, és feltette a kérdést:

ha ezt büntetlenül meg lehet tenni egy ismert újságíróval, mit mondjanak a pályakezdő kollégáknak, vagy azoknak, akik helyi, kisebb médiumoknál dolgoznak?

Több orosz médium panaszt tett a belügyminisztériumnál, a Nyomozó Bizottságnál és az ügyészségen, azt követelve, hogy indítsanak vizsgálatot azon rendőrök ellen, akik eljártak Golunov ellen. Bár hivatalos közleményt nem adtak ki róla, de úgy tudni, hogy az ügyészség és a belügyminisztérium belbiztonsági osztálya is vizsgálatot indított.

Hétfőn három üzleti napilap, a Vedomosztyi, a Kommerszant és az RBK is egyforma címlappal jelentkezett, és közös cikket is közöltek, amiben rendkívül kétségesnek nevezik a Golunov elleni vádat, és újságírói munkásságához kötik azt. Hírességek is felemelték szavukat a történtek miatt, köztük Andrej Makarevics, az ötven éve alakult Masina Vremenyi rockzenekar alapítója, aki videóüzenetben közölte: mindent meg kell tenni, hogy ez a színjáték véget érjen. A Masina Vremenyi szerdán az orosz állami ünnep alkalmából a Vörös téren lépett volna fel, de a szervezők a kiállást követően lemondták a koncertet.

Ugyancsak hétfőn az egészségügyi minisztérium által felkért független szakértő közölte, hogy a Golunovtól vett biológiai minták nem mutatták ki kábítószer nyomát. Golunov egyik ügyvédje pedig azt mondta: a lakásában lefoglalt tárgyak közül egyiken sem találták meg az újságíró ujjlenyomatát.

Június 12-re és 23-ra tüntetéseket hirdettek - a szerdai megmozdulás engedély nélküli, ami azt jelenti, hogy a résztvevők rendőri előállításukat kockáztatják. A szervezők követelése az, hogy fejezzék be Golunov hatósági üldözését, és legyenek az ügynek jogi következményei azokra nézve, akik a koholt vádak mögött állnak.

Kiemelt kép: Vasily Maximov / AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!