Megzavarta az egyik budapesti általános iskola és gimnázium online tanévzáróját egy önkielégítést végző férfi pénteken - számolt be az RTL Híradó.

A tanévzáró péntek délután a Zoom nevű alkalmazáson keresztül zajlott, amikor egyszer csak a főképernyőn megjelent az arcát eltakaró férfi. A jelenetet több száz diák, tanár és szülő láthatta.

Az iskola igazgatója jelentette az esetet a rendőrségen. Az RTL híradó kereste az intézményvezetőt, de nem nyilatkozott. Egyelőre semmit sem tudni a férfiről, így azt sem, hogy köze van-e az iskolához. A rendőrség nyomozást indított. Az RTL Híradó kérdésére azt írták, a Gyermek- és Ifjúsági Osztály szeméremsértés miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen.

A koronavírus miatt bevezetett online oktatás során a legkülönbözőbb alkalmazásokon tartottak órát a pedagógusok. Az egyik VIII. kerületi iskolában az igazgató az első perctől kezdve azt kérte a tanároktól, hogy védjék a csoportjaikat. Ezt úgy tették meg, hogy a csoportokhoz jelszóra volt szükség.

Az RTL Híradó által megkérdezett kiberbiztonsági szakértő szerint azonban a Zoom esetében ez nem elég. Keleti Artúr szerint ugyanis olyan friss az alkalmazás, hogy a használat közbeni biztonsági réseket még nem javították ki, vagyis nem kellett hackernek lenni ahhoz, hogy valaki be tudjon lépni az online tanévzáróra.

hirdetés

Az Egyesült Államokban például külön figyelmeztették a tanárokat, hogy más alkalmazáson keresztül tartsanak órát. Március végén az FBI adott ki figyelmeztetést, hogy a megfelelő elővigyázatosság nélkül idegenek is beléphetnek egy Zoomos megbeszélésre vagy tanórára, ahogy ez tegnap Budapesten is történt. A kiberbiztonsági szakértő szerint a Zoom fejlesztői a problémák miatt komoly szigorítást terveznek.

Az RTL Híradó riportja:



hirdetés