Ha egy kompetens gyilkossági rejtélyre vágytok, akkor messziről kerüljétek el A tökéletes párt. Ám, ha jól akartok szórakozni és egy pár órán át néznétek szép embereket, ahogy butaságokat csinálnak, akkor keresve sem találhatnátok jobb sorozatot.

Ez történik, amikor egy romantikus ponyvákat jegyző írónő úgy dönt, hogy ő bizony Agatha Christie wishes klónja lesz. Elin Hilderbrand főleg romantikus zsánerben alkotott, ám 2018-ban kiadták A tökéletes pár című rejtélyes gyilkosság köré írt regényét.

Felkérték az amúgy színészként is dolgozó Jenna Lamiat showrunnernek, aki a többszörös díjnyertes író/rendezőnővel Susanne Bierrel elkészítette A tökéletes pár minisorozatot.

Érdekes látni hogyan épített Hiderbrand alapvetően klisésnek ható romantikus ponyva elemekből, koherens, ám kissé csalódáskeltő „whodunit” történetet. Nem mondom, hogy tipikusan az a kitalálható „ki-miért és hogyan ölte meg az áldozatot” típusú történet, de maradjunk annyiban, hogy a lezárás sokaknak olcsó megoldásnak hathat a rengeteg terelés után. Áh, a terelések… Nem viccelek, hat epizódos a sorozat, de több félrevezetés és feltételezett gyilkos van benne, mint egy teljes Helyszínelők évadban.

Ez egy bevett módszer a nézők elterelésére, red herring-nek hívják, mert bedobnak a nézőtérre egy vörös heringet, és mindenki azt nézi, amíg a háttérben mások ügyködnek. Nos itt a sorozat háromnegyede ilyen húzásokkal van tele. A végére, már semmit nem hiszünk el, amikor felfedték a tényleges megoldást, még azt is kétkedve néztem, valóban ez-e a végső megfejtés.

Nem azt mondom, hogy nem élveztem A tökéletes párt, mert ideális „bűnös élvezet” típusú sorozat. Látni, hogy az alkotók is imádták a forgatást.

Történetünk szerint az egyszerű sorból származó Amelia (Eve Hewson) összeköti életét a szuperhíres és gazdag családból származó Benjivel (Billy Howle). A nagy napra össze is csődül a két család apraja-nagyja, hogy a párt ünnepelje. Ám nem mindenki örül a frigynek. Benji anyja, Greer (Nicole Kidman) egy irányításmániás, hideg, számító írónő, míg férje, Tag (Liev Schreiber) egy laza, imádnivaló óriás, aki megmondja az arcodba a véleményét, miközben viccelődik veled, és általában fogalma sincs ki vagy, vagy mi a neved.

Benjinek van két testvére, a fiatalabb Will (Sam Nivola) egy kicsit labilis kamasz, aki próbálja feldolgozni, hogy a családja egy csapat seggfejből áll. Illetve az idősebb testvér Thomas (Jack Reynor) egy igazi fekete bárány, akit még eltartanak, de senki sem tudja miért viselnek el. Thomas felesége, Abby (Dakota Fanning) az aranyásók mintapéldánya, aki ráadásul éppen Thomas gyermekével várandós. Fontos karakter még a család két közeli barátja, a francia szupergazdag Isabel (Isabelle Adjani) és az indiai származású milliomos csemete Shooter (Ishaan Khattar).

Ez a népes kompánia az esküvő napján egy tragédiára ébred, egy gyilkosság történt az éj leple alatt a próbavacsora után. Nem lövöm le a poént, hogy ki halt meg, mert a sorozat se teszi egy ideig és a szerkezete miatt, úgy gondolom fontos részét képezi az élvezetnek ez az információ. A hatalmas lagzi helyszíne a család tengerparti birtoka. A látványvilág impozáns, a helyszín varázslatos, Nantucket egy gyönyörű sziget, a ruhák extravagánsak, a szereplők szépek.

A folyamatos félreterelések mellett, ami még zavaró, az a rendőrnyomozók hihetetlen bénasága. A forgatókönyvíró valószínűleg nem nagyon látott még nyomozást, mert ennyire együgyű és alapvetően rosszul kezelt gyilkossági nyomozást én mozgóképen még nem láttam. Tényleg hibát-hibára halmoznak a rend szakadatlan őrei. Itt látszik igazán, hogy az írónő a ponyva részt élvezetesre írta, ám a nyomozáshoz és a rejtélyes gyilkosságokhoz nagyon nem ért. A megcsalások, romantikus kikacsintások működtek, még akkor is, ha közben éreztem, hogy az agyam folyik ki a fülemen át. A krimi szál viszont olyan mélyre süllyedt, mint a Titanic 1912-ben.

Technikailag szinte minden tökéletes a sorozatban. A látványos helyszínek elismerésre méltó kamerakezelés. A tempó működik, a történet pedig a maga egyszerűsége mellett nézeti magát. Bár mindenki kicsit egybites szerepet játszik, abból az egy-egy tulajdonságból mindenki kihozza a maximumot.

A fiúkat alakító színészek mind-mind irritálóak, ahogy lenniük kell az újgazdag ficsúroknak. Sam Nivolának kijárt volna egy-két atyai pofon, Jack Reynornak akár több is, míg a gyengéd, tutyi-mutyi Billy Howle még a leendő feleségét sem tudja levenni a lábáról. Még a történethez egyáltalán nem kapcsolódó szerelmi háromszöget is behoznak a sztoriba, ami nemcsak kellemetlen, hanem felesleges is. A gyönyörű ír szépség, Eve Hewson karaktere főszereplőnek gyenge lenne, ámde ilyen impozáns színészkoszúrban nincs vele baj, azon kívül, hogy ő se túl szimpatikus.

Tény, hogy az egykor gyönyörű francia színésznő fiatalosabb a koránál (69), de halála után szerintem ezer évig nem fog lebomlani, mint a műanyag zacskók. Ám, a kedvencem a terhes, hisztis, alattomos aranyásót alakító Dakota Fanning. Egyszerűen minden megszólalása bicskanyitogató és ezt a színésznő olyan élvezettel adja át, hogy nem tudott idegesíteni.

Annak ellenére, hogy néha egy agylágyítóan, vérlázítóan buta sorozat A tökéletes pár, én nagyon jól szórakoztam rajta. Randisorozatnak, gyilkossági rejtélysorozatnak, romantikus ponyvának tökéletes és nem is akar más lenni.

Engem behúzott a csőbe és élveztem. A tökéletes pár hat része magyarul megtekinthető a Netflix kínálatában.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!