Itt nemcsak háziasnak vagy magyarosnak nevezik az ételeket, hanem valóban mindent, amit csak tudnak, magyar gazdaságokból szereznek be.

Hány olyan éttermet tudtok mondani, ahol pontosan tudjátok, hogy mi kerül a tányérotokra? Hiszen az egy dolog, hogy finom a tésztájuk, de vajon milyen lisztből készül? Honnan jön a répa, ami ott figyel a levesben, és kik keverték a gyógyfüveket, amiből a teád készül?

Mutatok egy helyet, ahol nemcsak hogy nem titkolják, de büszkén hirdetik, hogy miből készülnek az ételek és az italok!

A TATI a nyüzsgő belváros egyik legfrissebb étterme, ahol a "farm to table" koncepció uralkodik.

Szóval itt nemcsak háziasnak vagy magyarosnak nevezik az ételeket, hanem valóban mindent, amit csak tudnak, magyar gazdaságokból szereznek be.

A hangulat érdekes elegye a vidéki romantikának, és a modern megoldásoknak.

Tati az egyik tulajdonos, Poisson-Angeli Barbara  farmján él, és az elbeszélések alapján ritka jó természetű paripa. Ha tudna róla, hogy már éttermet is neveztek el róla, biztosan dagadna a melle. (Csak halkan súgom meg, hogy nemsokára talán mi is találkozhatunk majd vele, hiszen a farmon is épül egy étterem, ami hasonló koncepcióval várja majd a vendégeket.)

Barbi nevéhez fűződik még a Twentysix nevű "belvárosi dzsungel", egy vadiúj koktélbár, a Kaa,és a Plant a Tree Cocktail projekt is.

Az alapanyagokkal és beszállítókkal kapcsolatban Horváth Boldizsár (Farm2Forksegíti a helyet, és a szezonális menü megalkotását.

A séf Gáspár Attila, aki Angliában és Norvégiában szerzett tapasztalatait ötvözi a magyar konyha ízeivel.

Az első kellemes meglepetés az étlapon a zöldséges és húsos ételek aránya.

Egy vegetáriánus sokszor még mindig csak ugyanazok közül az ételek közül tud válogatni, és nem ritka, hogy egy magyaros étteremben a körettel lakik jól. Hát még ha vegán...

A TATIban nem ez a helyzet. Kifejezetten kreatív a zöldséges szekció. Én egy többféle gombával és édesburgonyával készült fogást kóstoltam, ami nem csak finom, de rendkívül látványos fogás is.

Ha hal, akkor rögtön az előételek között van füstölt pisztrángos étel, ami citrommal, retekkel, uborkával és kaporral nagyon friss és üde kezdés. Elé/mellé vaj és kenyér is érkezett, amivel határozottan szívesen laktam volna jól.

Főételek közül a csirkepaprikás salátával tutibiztos választás. Mondjuk arra készüljetek fel, hogy ez nem egy vízzel felfújt, mű csirke lesz. Sokaknak furcsa lehet ez a masszívabb állag, mert már nem ehhez vagyunk hozzászokva, de ideje lenne visszafordulni ebbe az irányba.

A kedvencem azonban egyértelműen a tejfölös burgonyafőzelék lett. Ez tárkony-pesztóval és omlós bárány csevappal érkezik.

Rendkívül jó tovább- és átgondolása ez egy eredendően menzás emlékeket idéző ételnek.

A sor végén egy házi almatorta érkezett, amit határozottan kár lett volna kihagyni. Édes és fanyar egyszerre, és többféle textúra játszik rajta. Szerencse, hogy a desszertre külön gyomra van az embernek!

És a TATIban komoly hangsúlyt fektetnek az italokra is. Ráadásul nem csak az alkoholos verziókra! Választhatunk például különleges teakeverékek közül, amiket Hollósi Emőke állít össze. Maguk a teafüvek pedig a Rózsahegyi gyógy - és fűszernövény forgalmazó zrt.-től érkeznek.

A szörpök sem mindennapiak. A Spájz prémium szörpjei, és a Szorgos Gazda vegyszermentes, adalékanyag mentes és vegán termékei közül válogathatunk.

A borlapon az organikus, biodinamikus és natúrbor az uralkodó irány. Találkozhatunk itt több kis magyar pincészettel is. Póta Richárd (DemiJohn) a szakmai tanácsadó, akinek hála Bagolykő, Egly Márk, Pécseli, Somló Kincse, Jakab, Sziegl, Páger, Unger és Turay is van az itallapon.

De a kedvencem a koktélos vonal! Mert itt még az alkoholos itallal is értékes vitaminok kerülnek a szervezetünkbe.

A pult mögött Tarjányi Zsolt, aki ha hagyod magad, bebizonyítja, hogy a tequila uborkalével, a gin pedig répalével is kerek egészet alkot.

A TATI abszolút hiánypótló. Ha hozzájuk térsz be, támogatod a hazait és a szezonálisat, a belvárosban is természetesebb jövőre való törekvést.

Cím: Dohány utca 58-62.

Nyitvatartás:

Vasárnaptól szerdáig: 17:00 – 0:00

Csütörtöktől szombatig: 17:00 – 2:00

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!