Jegykezelőből és kocsivizsgálóból sincs elég, és az utánpótlás képzése is döcögősebben megy a kívánatosnál.


Az utóbbi hetekben megszokhattunk, hogy vészes hírek érkeznek az állami vasúttársaság házatájáról – kivéve ha Lázár János határozott módon rájuk szól.

A Népszava cikke szerint a Volánnal együtt 57 ezer munkavállalót foglalkoztató két állami közlekedési társaság 4500 pozíciója jelenleg betöltetlen.

A mozdonyvezetők, váltókezelők és jegyvizsgálók többsége hamarosan kimeríti az évi 300 órás túlórakeretet, amit az új Munka Törvénykönyve és a MÁV hatályos kollektív szerződése határozott meg. Ezen felül nem kötelezhetők arra, hogy további rendkívüli munkavégzést rendeljenek el.

Egyéni különmegállapodásokkal még rávehetnek dolgozókat a pluszmunkára: extra díjazás fejében további száz órával növelhető a túlórakeret, de ez már teljes egészében a munkavállaló döntése, erre senki nem kényszerítheti.

Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke szerint ha sokan gondolják úgy, hogy túl fáradtak az extra pluszmunkához, netán az egészségüket érzik veszélyben, akkor nem lesz, aki vezesse a vonatokat vagy kezelje a jegyeket.

– mondta el a lapnak a szakszervezeti vezető.

Bár a mozdonyvezetői képzések folyamatosan indulnak, de ezek sem jelentenek érdemi segítséget, hiszen hónapok telhetnek el, míg egy végzett jelentkező munkába állhat. Ráadásul a mozdonyvezetői tanfolyam sikeressége átlagosan 60-70 százalékos. További problémát jelent, hogy ma már a jelentkezők száma sem olyan magas, mint egykor volt. A lap információi szerint 2025-2027-re nyugdíjba megy az a generáció, amely a MÁV munkavállalóinak derékhadát adja. Akkor hirtelen több ezer embert kellene majd pótolni.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!