Felháborodását fejezte ki Tajvan külügyminisztériuma, miután szerintük a tajvani diákok jogait megsértette a Debreceni Egyetem azzal, hogy nem engedték részt venni őket az International Food Day elnevezésű rendezvényükön.

A gasztroesemény minden évben az egyik legnépszerűbb találkozója a helyi egyetemistáknak, beleértve a külföldi hallgatókat is, akik nemzetiségek szerint standot állíthatnak, ahol bemutathatják hazai ételkülönlegességeiket. A tajvani diákoknak azokban pénteken, néhány órával a rendezvény kezdete előtt megtiltották, hogy Tajvan vagy Kínai Köztársaság név alatt részt vegyenek az ételkiállításon.

A Focus Taiwan beszámolója szerint

a magyarországi kínai nagykövetség nyomására intézkedett így a Debreceni Egyetem a magyar kormányon keresztül. Tajvan budapesti képviselete még aznap aggodalmát fejezte ki az egyetem felé, közbenjárásuknak köszönhetően pedig a tajvani hallgatók végül "Tajvani ételek" felirat alatt részt vehettek az eseményen.

A tajvani kormány azonban nagyon kiakadt, szerintük ezzel Peking megsértette mind a tajvani tengerszoros mindkét oldalán élő emberek érzéseit, ez a lépés pedig kiemeli a kínai kormány arroganciáját és embertelenségét. A tajvani külügyminisztérium jelezte a magyar kormány felé, hogy tiszteletben kell tartani a tajvani diákok jogait, és megvédeni azokat a külső politikai nyomástól, emellett meg kell akadályozni, hogy bármilyen negatív hatás érje a magyar-tajvani emberek kapcsolatát.

A konfliktus persze nem újkeletű, Kína ugyanis 1949 óta nem ismeri el Tajvan függetlenségét, a célja az, hogy a 23 milliós szigetország egyesüljön Kínával. Tajvan persze ragaszkodik az autonóm kormányzáshoz, és függetlennek mondja magát, a pekingi vezetés Kína egyik tartományának tekinti a szigetországot. Az elmúlt évtizedekben Kína folyamatosan fenyegette Tajvant katonai és diplomáciai eszközökkel, de háborút sosem indított ellene.

Címkép: Google Street View