A home office terjedését a pandémiás helyzet nagyban felgyorsította, mivel így a cégek számára is világos lett, hogy sok munkakörben valóban egy hatékony és működő alternatívája lehet a hagyományos munkavégzésnek. Ennek köszönhetően egyre több ország várja tárt karokkal a távmunkában dolgozó külföldieket.

Így tesz Észtország is, amely a változás szelét felismerve, úgynevezett digitálisnomád-vízumot ad ki azoknak, akiknek nincs helyhez kötve a munkájuk. Az észtek abban bíznak, hogy a külföldről érkező munkavállalók azáltal, hogy Észtországba költöznek, pénzüket is az országhatárokon belül költik majd el – írja az amerikai Forbes magazin.

Ezzel az intézkedéssel hosszútávon tudnák felélénkíteni a gazdaságot, anélkül, hogy a beköltöző emberek elvennék a helyiek munkáját.

A digitálisnomád-vízumot igénylők legfeljebb egy évig tartózkodhatnak az országban, ami kilenc hónappal hosszabb, mint az eddigi turistavízum.

hirdetés

A tervek szerint évente mintegy 1800 ember igényelheti majd az új vízumot.

Észtország egyébként a világ első olyan országa volt, amely lehetővé tette a digitális állampolgárság megszerzését.

A 2014-es elindítása óta eddig már 157 országból mintegy 50 ezren igényeltek észt e-állampolgárságot. A mostani vízum kezdeményezés ehhez a programhoz egy újabb lökést adhat.

A Forbes beszámolója szerint nemcsak Észtország kínál ilyen vízumot, hasonló megoldást talált ki Németország, Portugália és Csehország is.


hirdetés