Magyarország 2018-ban még a növekedés bajnoka volt, de most? - címmel írt cikket a magyar, az orosz és általában a kelet-európai gazdaságok helyzetéről az osztrák Der Standard.


A Bécsi Nemzetközi Gazdaságtudományi Intézet (WIIW) 23 kelet-európai országot érintő gazdasági előrejelzése szerint Oroszország gazdasági teljesítménye a tavalyi 2,3 százalék után idén 1,8 százalékkal nő, ami ugyan meglepetés, azonban az elemzők ennél nagyobb ütemű bővülésre számítottak. A WIIW szerint az utóbbi hat évben 2018 gazdasági teljesítménye volt a legerősebb.

A kutatás szerint a recesszióban lévő Törökországon kívül a régió kifejezetten jól teljesített, növekedési bajnokként pedig Magyarországot emelik ki.

Orbán Viktor miniszterelenök startégiája - miszerint az európai uniós pénzeket a lehető leggyorsabban le kell hívni - lényeseges, azonban rövidtávú impulzust jelent

-írják és hozzáteszik: a reáljövedelmek kétszer olyan gyorsan nőnek, mint a gazdaság. A cikk szerint a magyar gazdaságra az utóbbi két évben hatványozottabban jellemző akut munkaerőhiány egyszerre áldás és átok. A probléma az egész régióban jelen van, ezen érdemben a Brexit sem fog változtatni, mivel az esetlegesen hazaköltözők valószínűleg inkább Ausztriát vagy Németországot választják Kelet-Európa helyett.

A lap a WIIW-jelentéséhez készített ábrája szerint a magyar gazdaság körül elfogy a levegő: az idei, várhatóan 3,3 százalékos bővülést jövőre már csak 2,3 százalékosra, 2010-re pedig már csak 1,9 százalékosra várják, míg a régiós átlag ugyanebben az időszakban nem süllyed 2,9 százalék alá.

Kiemelt kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!