Miközben Budapesten szinte minden fejlesztést törölt a kormány, Lázár János egy sor vidéki beruházást jelentett be, igaz, pénz ezekre sincs.


Erős interjúval jelentkezett a makói Rádió7-ben Lázár János. Az építésügyi és közlekedési miniszter a beszélgetés során bírálta a jelenlegi hódmezővásárhelyi polgármestert. Többek között azt mondta: „Semmi keresnivalója a városvezetésben annak, aki szerint két férfi nevelhet egy gyereket”.

Ezen kívül azonban nagyívű tervekről is beszélt a tárcavezető. Lázár többek között azt mondta:

Felidézte, hogy a közelmúltban az volt a jellemző, hogy forráshiány miatt több építési és fejlesztési projektet személyesen neki kellett leállítania. Szerinte azonban mostanra eljutottak odáig, hogy néhány tucat beruházás tervezéséről és megkezdéséről érdemben tudott tárgyalni a kabinet – írja a Világgazdaság.

Tervei között szerepel, hogy a munkaerő könnyebben elérje Debrecent, ezért úgy fogalmazott:

A portál felsorolja a Lázár által bejelentett új beruházásokat is:

  • Berettyóújfalú és Békéscsaba között a 47-es út négysávosítása.
  • Új, szintén négysávos Tisza-híd épül Szeged és Hódmezővásárhely között.
  • Négysávos utat vezetnek a Hódmezővásárhely–Orosháza–Békéscsaba–Debrecen viszonylatban.
  • A Szeged és Debrecen közötti út Mezőberényig van rendben, onnan járhatatlan. Ezt is meg kell csinálni.
  • Kecskemét és Békéscsaba között is lesz egy négysávos út.
  • Algyőnél fejlesztik a kerékpáros infrastruktúrát mintegy két kilométer hosszan. Ennek köszönhetően az Algyő–Hódmezővásárhely és a Szeged–Hódmezővásárhely teljes egészében elérhető lesz kerékpárral.
  • A Nagyfán működő börtön megközelíthetőségét is javítani kell, mert ennek a jelentősége megnőtt a migráció kezelése kapcsán. Az ide vezető utat az algyői hídtól szintén felújítják.

A felsorolásból jól látható, hogy míg Budapesten a miniszter inkább a projektek kikukázásában gondolkodott, az ország keleti felén számos új fejlesztést jelentett be. Beszélt többek között egy hídépítési programról is, aminek keretében hidakat építenének Magyarcsanád és Csanád között, Kiszombor és Makó között, Szegeden és Mohácson is.

Lázár János szerint egy képzeletbeli vonalat lehet felhúzni Zalaegerszeg, Kaposvár, Kecskemét és Debrecen között, amelytől délre szabad kapacitások vannak. Tehát Baranya, Somogy, Bács és Csongrád megyék déli részei a potenciális célpontok. A miniszter szerint a kormánynak nagy tervei vannak Szegeddel, és nagy érdeke, hogy fejlődjön a város. Ennek kapcsán beszélt arról is, hogy a jövőben Szeged és Hódmezővásárhely „összenő”, ikervárosok lesznek.

– fogalmazott a tervek kapcsán a miniszter.

Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár korábban élesen bírálta Lázárt, amiért leállíttatja a budapesti közlekedési beruházások nagy részét.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!