Az állattenyésztés önmagában hozzávetőleg 12 százalékát adja a világ károsanyag-kibocsátásának. Dánia intézkedései így nemcsak helyi, hanem globális szinten is jelentős hatással bírhatnak a klímavédelem terén.


Dánia úttörő szerepet vállal a klímavédelemben: a dán koalíciós kormány bevezeti a világ első, mezőgazdaságot érintő károsanyag-kibocsátási adóját – írta meg a CNN. A dán parlament várhatóan még idén elfogadja az új adót, amely szerint 2030-tól az állattenyésztésből származó szén-dioxid-kibocsátás után tonnánként 300 koronát kell fizetniük a gazdáknak. Ez az összeg 2035-re 750 koronára emelkedhet.

Mit jelent ez a dán gazdáknak?

A CNN szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a dán farmereknek egy metánt kibocsátó tehén után évi 672 koronát kell fizetniük, ami 2035-re akár 1680 koronára is nőhet. A dán mezőgazdaság jelentős részét adja az ország károsanyag-kibocsátásának, ezért az új intézkedések kulcsfontosságúak a klímacélok elérésében. Az intézkedések között szerepel az erdőtelepítés és a vizes élőhelyek kialakítása is.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!