Zelenszkij azt ígérte, hogy nem térnek vissza a múlthoz, és megtiltotta a kormányzati tisztviselőknek, hogy magányügyben külföldre utazzanak.


Lemondott az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, miután Volodimir Zelenszkij közölte, hogy egy korrupciós botrány miatt átalakítja a kormányát - írja a BBC.

Vasárnap az ukrán hatóságok őrizetbe vették Vaszil Lozinszkij ukrán infrastrukturális miniszterhelyettest, akit azzal vádolnak, hogy 400 000 dollárnyi kenőpénzt fogadott el generátorok importja során. Olekszij Reznikov

Volodimir Zelenszkij vasárnapi beszédében azt ígérte, hogy „nem térnek vissza, ahhoz, ami a múltban volt”, és bejelentette: személycserékre készül kormányban, a regionális hatóságoknál és a biztonsági szolgálatoknál is. Az elnök hétfő este azt is közölte, hogy megtiltja a kormányzati tisztségviselőknek, hogy magánügyben külföldre utazzanak, csak hivatalos út esetén léphetik át a határt.

A korrupciós ügy miatt eddig ők távoztak:

  • Lemondott Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője, aki a regionális politikát felügyelte, és korábban Zelenszkij választási kampányán dolgozott.
  • Szintén távozott Vacseszlav Sapovalov védelmi miniszterhelyettes. Ő felelt a hadsereg élelmezéséért és ellátásáért.
  • Felmentették a posztjáról Olekszij Szimonenko főügyész-helyettest is. A menesztését nem indokolták, de vélhetően összefüggésben a korrupciós ügyekkel.

    Helyi lapok szerint azonban a sor itt még nem ér véget.

    A BBC cikkében felidézi, hogy Ukrajnában komoly „hagyománya” van a korrupciónak: 2021-ben a Transparency International 180 ország közül 122. helyre sorolta az országot a korrupt államok rangsorában. A korrupció visszaszorítása azonban a legfőbb elvárása az Európai Uniónak Ukrajna felé, ha az ország csatlakozni akar a szövetséghez.


    ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!