A Magyar Orvosi Kamara akciójához valamennyi, Győr körzetében dolgozó háziorvos csatlakozott és megtagadta az ügyeleti szerződés aláírását.


Győr körzetében egyetlen háziorvos sem írta alá az ügyeleti szerződését, így a győri kórházban dolgozó rezidensek és szakorvosjelöltek látják majd el az „egyelőre csak márciusra tervezendő” ügyeletet – értesült MedicalOnline.

A portál emlékeztet rá, hogy az új ügyeleti rend bevezetésének következő állomása Győr-Moson-Sopron Vármegye.

A korábban kijelölt ügyeleti pontok helyett a rezidensek a megyei kórház A1 épületének földszintjén kialakított ellátóhelyen fogadnák majd a betegeket. Az Országos Mentőszolgálat által 14-22 óra között az ügyeleti pontra irányított betegek ellátásához az ápolószemélyzetet is biztosítja az intézmény.

A lap megjegyzi, hogy a rezidensek ügyeletbe való bevonását számos alkalommal igyekeztek jogszabályokkal körülbástyázni. Legutóbb Pintér Sándor módosította a vonatkozó rendelet részletszabályait tavaly augusztusban, így a rezidensek bevonása a háziorvosi ügyeletbe – amennyiben megfelel a rendeletben foglaltaknak – nem szabályellenes.

Ugyanakkor Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár többször hangsúlyozta, hogy a betegbiztonságot tartja a legfontosabb szempontnak az átalakítások során. A tapasztalt háziorvosok helyett most mégis rezidensekkel és szakorvosjelöltekkel kénytelenek feltölteni Győrben – legalább átmenetileg – az ügyeleti ellátást - jegyzi meg a portál.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!