Idén 23 uniós tagállamban átlag 1 százalékos gazdasági növekedésre számítanak már. Az unióból egyedül Magyarországon csökken a gazdasági teljesítmény, az előrejelzés szerint 1 százalékkal.


Európa országai – két kivétellel – sikeresen átvészelik idén az ukrajnai háború miatt kialakult gazdasági válságot - derül ki a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézetének friss felméréséből.

Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa gazdasága képes ellenállni az ukrajnai konfliktus miatt kialakult gazdasági nehézségeknek - írja IntelliNews alapján az RTL.hu.

A kutatás szerin Oroszországban várható még a GDP három százalékos csökkenése.

A tanulmány vezetője szerint ugyan a magas infláció komoly problémákat okoz a háztartások és a vállalkozások számára, de lenyűgöző gazdasági rugalmasságot lehet tapasztalni a régióban.

– véli Grieveson. A szakember szerint, ha a háború nem eszkalálódik súlyos mértékben, akkor a kelet-európai gazdasági növekedés is felgyorsulhat az év második felétől.

„De a legnagyobb bizonytalansági tényező továbbra is az ukrajnai háború” – mondta.

A délkelet-európai tagállamok gazdaságai meglehetősen ellenállóak, a visegrádi országok szerényebb növekedést produkálnak. Az EU-n kívüli országok közl pedig a Nyugat-Balkán 1,8%-os, míg Törökország 3%-os növekedést produkál.

Ukrajna gazdasága a tavalyi 30%-os visszaesés után akár 3%-kal nőni fog, de nehézségekkel néz szembe a háború és a létfontosságú infrastruktúra pusztulása miatt.

Oroszországgal szemben az olajszankciók működnek - mondta. A gazdasági visszaesés felgyorsult és az Európába irányuló csökkentett gázexport és az új olajszankciók következtében tovább romolhat.

„A december 5-én életbe léptetett szankciók az eddigi leghatékonyabbak” – véli Vaszilij Asztrov, a WIIW orosz szakértője. Szerinte Putyin várhatóan az orosz költségvetési hiány terhére még finanszírozni tudja a háborút.

A WIIW előrejelzése ellentétben áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb elemzésével, amely a korábbi 2,1%-os recesszióról 0,3%-os növekedésre javította az orosz GDP 2023-ra vonatkozó kilátásait - írja a portál.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!