A Magyar Nemzeti Bank szerint Matolcsy éles kormánykritikája szakmai munkán alapul, nem személyes sértettség áll a háttérben.


A Magyar Nemzeti Bank határozottan cáfolja, hogy az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna - olvasható a jegybank kedd délután megjelent közleményében.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Matolcsy György szokatlanul kemény kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájáról az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén. Az MNB elnöke többek között azt mondta, hogy

Kedden a Világgazdaság viszont arról írt, hogy Matolcsy személyes sértettség miatt szállt bele ilyen hevesen a kormányba, mert a Fidesz-frakció nem támogatta azt az elképzelést, hogy élete végéig jegybankelnök maradjon.

Az MNB keddi közleményében azonban határozottan cáfolta ezt.

„Az MNB elsődleges céljairól, alapvető és egyéb feladatairól, valamint intézményi, működési, személyi és pénzügyi függetlenségéről, továbbá a működéséről rendelkező MNBtv. (...) deklarálja, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása” - írták.

Szerintük ezzel a feladattal összhangban „az ország egyik legmagasabb színvonalú szakmai tevékenységével és legjobb elméleti közgazdászaival végzett elemző munkával” az MNB az elmúlt években számos alkalommal fogalmazott már meg a mindenkori gazdaságpolitika számára javaslatokat, illetve szükség szerint kritikákat.

„Matolcsy György jegybankelnök minapi beszámolója is e szakmai munkán alapul” - írták. Azt is hozzátették, hogy az MNB elnöke a jegybanktörvény módosítását az Országgyűlésnél semmi esetre sem kezdeményezheti.

- olvasható a jegybank közleményében.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!