Az egyik magyar egyetemi klinika szülészetén a kórlapokon "C" betűvel jelölik meg azokat a betegeket, akiknek nincs választott orvosuk, azaz feltehetően egyik orvosnak sem fizettek magánúton az ellátásért – derül ki a Telex birtokába került kórlapokból.

Az ártatlannak tűnő megkülönböztetésnek az lehet az eredménye, hogy nem ugyanazt az ellátást kapja a magánban fizetős és a „C” – a communis szóra utalva a „közös, közönséges” – beteg, pedig mindannyian a tb-rendszeren belül érkeznek a kórházba - írja a lap.

Információk szerint olyan is előfordul, hogy a hálapénzes betegek kórlapjára nem az orvosa neve, hanem egy "S" betű kerül, arra utalva, hogy így különböztetik meg a "saját" páciensüket a kórház többi betegével szemben.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a "C"-s betegekkel nem mindig bánnak ugyanúgy, mint a többiekkel, holott mind ugyanazon tb-ellátás körében érkeznek.

Kórházi berkekből származó hírek szerint máshol a nem fizetős betegek neve mellé egy 0 kerül, őket az orvosok egymás közt gyakran csak „krumplisoknak” hívják.

hirdetés

A Telex több ilyen, "C"-s kórlapot is bemutat honlapján, hozzátéve, hogy a klinikán hagyományos szülések, szülészeti műtétek, császármetszések mellett nőgyógyászati beavatkozásokat is végeznek, például mióma-, ciszta-, méheltávolító operációkat vagy éppen komoly onkológiai nagyműtéteket. A klinikán előfordul, hogy elsőként a fizető betegekkel rendelkező professzorok, orvosok végzik el a műtéteket, ezután következnek csak a többiek. Előfordult, hogy az egyik nap elején könnyű rutinműtéteket hajtottak végre, és csak ezután következtek a „C-s” betegek, akiken bonyolult és kimerítő onkológiai operációt is végre kellett hajtani, mondta a lap forrása.



hirdetés