A jogállamiság nem eladó – üzeni a döntéssel az Európai Parlament. Úgy látják, megalapozatlan volt folyósítani az Orbán-kormánynak a kohéziós pénzeket.


Az Európai Parlament jogi szakbizottsága hétfő este úgy döntött, hogy beperli az Európai Bizottságot amiatt, mert tavaly karácsony előtt megalapozatlanul szabadított fel 10,2 milliárd euró kohéziós forrást Magyarországnak - értesült a Politico. A döntést zárt ajtók mögött hozták meg, a szakbizottság 17 tagjából 16-nak a támogatásával.

Maga a per a Portfolio értékelése szerint önmagában ugyan nem befolyásolja azonnal a Magyarországnak járó uniós források kifizetését, de a hatásai elképzelhető, hogy igen. Egyrészt, a Bizottság juthat arra, hogy az ellene indult per lezárultáig nem utalja a vitatott összeget – bár ezzel egy újabb pert kockáztat, amelyet Magyarország indíthat meg. Másrészt, az Európai Unió Bírósága is dönthet úgy, hogy a pénzügyi érdekek védelme érdekében felfüggeszti a kifizetést, hogy az unió költségvetését ne érje további kár az esetleges kedvezőtlen ítéletig.

Egyelőre nincs esetjog arra, hogy a 2021-2027-es uniós felzárkóztatási ciklus forrásfelhasználási jogszabályát (CPR) pontosan hogyan kell alkalmazni, és ennek során milyen mozgástere van a Bizottságnak a források kiutalásával, felfüggesztésével kapcsolatban.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!