Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő szerint fennáll a gyanú, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök megvásárolta Magyarország megállapodását az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, amit a magyar miniszterelnök vétóval fenyegetett.


Pert indít az Európai Bíróság előtt az Európai Parlament, mert az Európai Bizottság részben felszabadította a Magyarországnak járó forrásokat – tudta meg az EUrologus Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselőtől.

Az erről szóló állásfoglalás csütörtökön kerül majd a parlament elé. Az Eurológus cikke szerint a testület fel fog majd sorakozni az indítvány mögé, mert a keddi egyeztetéseken az öt párt - a konzervatívok, a szociáldemokraták, a liberálisok, a zöldek és a baloldal - tárgyalói megegyeztek ebben.

– mondta Daniel Freund a lapnak. A képviselő szerint ez az eljárás súlyosan sérti a jogállamiságot. Egyértelmű jelzést akarnak küldeni Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, hogy nem fogja megúszni eurómilliárdok kiosztását annak érdekben, hogy elkerülje Magyarország vétóját.

Vélhetően az is része lesz az állásfoglalásnak, hogy felkérik az Európai Parlament elnökét, kezdeményezze az Európai Bizottságnál és a tagállamoknál, hogy léptessék a következő szakaszba a Magyarországgal szembeni hetes cikkely szerinti eljárást, és döntsenek a szavazati jog megvonásáról.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!