Az amerikai nagykövet szerint jó esély van egy nálunk megrendezendő csúcstalálkozóra.


Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Cornstein interjút adott az InfoRádiónak.

Ebben azt mondta, lehetségesnek tartja, hogy amerikai-magyar találkozó legyen, és Budapestre jöjjön Donald Trump.

Mint arról a Portfolio.hu beszámolt, David Cornstein azt mondta az interjúban: "Nem szükséges elmondanom, hogyan bánt az Egyesült Államok ezzel a nagyszerű országgal a Donald Trump elnökké választása előtti nyolc évben. A jelenlegi adminisztráció úgy gondolta, hogy ezen változtatni kell.

Az első három hónap során, amelyet itt töltöttem, rengeteget dolgoztam a kapcsolatok kiépítésén, és azon, hogy bebizonyítsam: a mi szívünk és a mi elménk mennyire különbözik attól, amit az előző adminisztráció látni engedett".

Az interjúban azt is elmondta, hogy most nem sorolná fel azokat, akik már jártak Magyarországon, de kiemelné az amerikai külügyminiszter látogatását.

Mint arról mi is beszámoltunk, Mike Pompeo idén februárban járt Budapesten, és tárgyalt Orbán Viktorral is, többek közt a NATO-ról. A magyar kormányfő azt mondta a találkozó után, hogy politikai megbeszélést folytattak. A miniszterek egyeztettek a szakpolitikai kérdésekről, megállapodtak az Egyesült Államokkal arról a szerződésről, amelynek elődjét a 90-es években kötötték, és azt rendezi, hogy a Magyarországon tartózkodó amerikai katonák hogyan mozoghatnak az országon belül, illetve az országból kifelé. "Úgy oldottuk meg a katonailag fontos technikai kérdéseket, hogy a magyar szuverenitás érintetlen marad".

"Szeretnénk, hogy néhány olyan dolog is megvalósuljon, amelyeken már a mi képviseletünk dolgozott, ilyen például a Védelmi Együttműködési Megállapodás, amely reményeink szerint hamarosan végső stádiumába ér, de ezen kívül is van néhány bejelentenivalónk, amelyeken még dolgozunk" - mondta David Cornstein az InfoRádiónak adott interjúban. "Ha úgy látom, hogy mindezen dolgok révbe érnek, boldogan el fogok beszélgetni egy másik régi barátommal a Fehér Házban, és javasolni fogom neki, hogy hozzunk létre egy találkozót".

Via: Portfolio.hu



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!