A Fidesz pedig szerinte csak azért nem veszített jelentősen a támogatottságából, mert sok szavazót el tudtak szívni a Mi Hazánktól.


A Medián ügyvezetője, Hann Endre szerint a Fidesz sikeresen tartotta meg a támogatottságát az utóbbi időszakban, de csak azért, mert a Mi Hazánktól csent el szavazókat. A Klubrádióban nyilatkozva Hann azt mondta, hogy bár a Fidesz népszerűsége az EP-választás óta csak minimálisan csökkent, a háttérben azért mégis van veszteség. Szerinte a kormánypárt csak a radikális jobboldali párt rovására tudott a felszínen maradni.

„Ez csak spekuláció a részemről” – tette hozzá gyorsan. Hann mindezt arra alapozza, hogy a Mi Hazánk támogatottsága is csökkent, és tapasztalatai szerint az ő szavazóik könnyebben átszivárognak a Fideszhez. Ezzel szemben a Tisza Párt inkább az ellenzék többi pártjaitól vadászik szavazókra. „Itt egy döbbenetes gravitációs erő megjelenésének vagyunk tanúi” – fogalmazott.

Az új felmérés részletes adatai a nyomtatott HVG-ben jelennek meg, de Hann Endre egy kis spoilert azért elhintett:

Szerinte a választók ritkán követik vakon a pártok ideológiai irányvonalát, sőt, gyakran eltérő véleményük van bizonyos kérdésekben. Aki ma a Tisza Pártra szavaz, valószínűleg az esélyes ellenzéki pártot keresi.

Magyar Péter szintén a Klubrádióban nyilatkozott, és nem volt meglepve a felmérés eredményén. A párt sikereit abban látja, hogy a politikai diskurzust szakmai kérdésekre terelték vissza. „A Fidesz elszokott a szakmai vitáktól” – mondta. Szerinte a kormánypárt környezetében már alig vannak jó szakemberek, akik meg mégis maradtak, azokat hamar elüldözték.

A párt szervezeti működéséről Magyar elmondta, hogy minden híresztelés ellenére a rendszerváltó kártyaprogramjuk rendkívül sikeres. „Majdnem 20 ezren fizetnek rendszeresen havi 3, 5 vagy 10 ezer forintot, és még sokan vannak, akik egyedi utalásokat teljesítenek” – árulta el.

„Ez még csak a kezdet” – zárta gondolatait sejtelmesen.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!