A Covid-válság után az energiaárak elszállásával és a munkaerőhiánnyal is meg kell küzdenie a szektornak.


Lélektani határhoz érkezett a 4 csillagos hotelek ára Magyarországon. Márciusban már 50 ezer forintba került egy kétágyas szoba, félpanziós ellátással a statisztikai hivatal friss adatai szerint – írja a Portfolio.

A szállodai szektor a Covid-válsággal is hatalmas pofont kapott, ugyanakkor most újra csökkeni kezdett a szálláshelyek száma, mivel az energiaválság egyre többeket késztet bezárásra. A fentebb említett 50 ezer forint ráadásul hétköznapi ár, hétvégén jellemzően ennél is drágább a kikapcsolódás.

Az elsődleges ok az energiaárak egy-két éve folyamatosan tartó emelkedése. A drágulást a szállodások kénytelenek voltak beépíteni az áraikba. Nemcsak az energia, hanem az élelmiszerárak is jelentős mértékben nőttek, a szálláshelyeknek pedig ez is érdemi költségnövekedést jelent. A szektorban komoly problémát jelent a folyamatos munkaerőhiány is.

Az energiaválság miatt számos szálláshely zárt be. Idén februárban már 2000 szálláshely sem volt: kevesebb mint 850 panzió működött februárban, a hotelek száma pedig 800 alá csökkent. Előbbi éves szinten 12, utóbbi 8%-os csökkenést jelent. Vagyis a szállodaipar által a tavalyi év vége felé várt, 20-25%-os bezárási ráta mintegy fele valósult meg – írja a portál.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!