Hszincsiang tartományban ilyen erős földmozgást utoljára több mint 35 éve figyeltek meg. Több utórengés is követte az első hullámot.


Hatalmas, a Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földrengést mértek Kína nyugati, Hszincsiang régiójának egy távoli részén helyi idő szerint kedd éjjel – írja az AP hírügynökség.

A Xinhua News a kínai földrengéskutató központra hivatkozva azt írja, hogy a földrengés helyi idő szerint nem sokkal hajnali 2 óra után rázta meg Wusu megyét Akszu prefektúrában.

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata szerint a földrengés a Tien San-hegységben történt, „egy szeizmikusan aktív régióban, ahol ugyanakkor ekkora földrengések meglehetősen ritkán fordulnak elő”.

A CCTV állami műsorszolgáltató tájékoztatása szerint a fő rengés óta több utórengés is történt, amelyek 4,5-ös erősségűek voltak. Károkról és áldozatokról (magyar idő szerint) hétfő estig nem érkezett jelentés.

A rengések egészen a szomszédos Kirgizisztánig és Kazahsztánig érezhetőek voltak. A kazah fővárosban, Almatiban emberek hagyták el otthonaikat – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Kína Hszincsiang tartományában él az állam által az egyik legjobban üldözött muszlim ujgur kisebbség túlnyomó része.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!