Alekszej Gravickij két éve üdvözölte az Ukrajna elleni „speciális hadművelet” megkezdését, Dmitrij Bak pedig 2014-ben helyeselte a Krím-félsziget bekebelezését.


Szeptember 26. és 29. között rendezik a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége az izlandi író, költő Jón Kalman Stefánsson lesz. Az eseményen azonban ott lesz két orosz író, Alekszej Gravickij és Dmitrij Bak is, akik támogatják Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni háborúját.

Erről Hetényi Zsuzsa műfordító, író és irodalomtörténész írt, aki Facebook-bejegyzésében azt is hozzátette, hogy Gravickij kétszer is a színpadon áll majd, ami ellen egy szombati kerekasztal-beszélgetésen ő is fel fog szólalni.

Hetényi azt is összegyűjtötte, hogy mit lehet tudni a két orosz szerzőről.

Gravickij tagja az Donyecki Népköztársaság (DNR) Írószövetségének. A szervezetet 2015 májusában alapították, vagyis a jelenlegi nyílt háború valós, 2014-es kezdetét követően, a kultúra megszállásának jegyében.

Dmitrij Bak jelenleg az összes orosz irodalmi múzeum vezetője, az orosz állami 1-es csatorna műsorában saját programot vezet. 2014-ben aláírta a Krím bekebelezését helyeslő, sőt támogató levelet, amelyet az orosz Kulturális Minisztérium tett közzé. Bakot 2023-ban két jelentős állami kitüntetéssel is elismerték: „a béke, a barátság, az együttműködés és a népek közötti kölcsönös megértés erősítésében szerzett különleges érdemekért” a Barátság Érdemrendet kapta, majd az Orosz Föderáció Kormányának kitüntetését vehette át.

- írta Hetényi a bejegyzésében Azt is hozzátette, hogy neki személyesen „kompromittáló és dühítő ilyen emberekkel egy rendezvényen szerepelni”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!