A miniszterelnök Katarban arról is beszélt, hogy az ukrajnai háborúban nem az számít, hogy ki támadott meg kit. Szerinte Donald Trump volt az, aki jól megértette azt, hogy a magyaroknak nem lehet megmondani hogyan éljenek.


Orbán Viktor kedden a katari gazdasági fórumon Dohában arról beszélt, hogy Svédország NATO-csatlakozási kérelmének a magyar jóváhagyása csak azután történhet meg, hogy javul a két ország közötti viszony.

Orbán szerint a két ország közötti jelenlegi politikai viszonyt borzasztóan rossznak nevezte, szerinte nem kell konfliktusokat importálni a NATO-ba.

A magyar parlament idén márciusban hosszas huzavona után megszavazta a tavaly nyáron benyújtott finn NATO-csatlakozást, ám Svédország csatlakozásáról továbbra sem hozott még döntést.

A miniszterelnök a John Micklethwaittel, a Bloomberg főszerkesztőjével folytatott dohai beszélgetésében az ukrajnai háborúról is szót ejtett. Megismételte korábbi állítását, miszerint tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, valamint a diplomácia kudarcának nevezte a háborút, amelynek sohasem szabadott volna megtörténnie. Szerinte a konfliktusban nem az a fő kérdés, hogy ki támadott meg kit, hanem, hogy mi fog történni a következő reggel.

- mondta arra reagálva, hogy az ukrán Antikorrupciós Ügynökség rátette az OTP-t a háborús szponzorok listájára.

Orbán az amerikai politikai helyzetre is kitért a beszélgetésben, szerinte a demokratákat sokkal inkább ideológiai alapon vezetik, mint a republikánusokat és a demokraták ezért rendszeresen igyekeznek meggyőzni az embereket saját elveikről, sőt néha rákényszeríteni akaratukat másokra.

- fakadt ki a miniszterelnök, aki szerint sem az amerikaiaknak, sem más nemzethez tartozóknak nem dolga az, hogy megmondják, hogyan éljenek a magyarok. Ez az, amit Donald Trump volt republikánus elnök jól megértett.

(via 24.hu, Guardian, MTI)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!