Már a nyáron megkezdődhetnek a felújítási munkálatok azon a műemléképületen, amit Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje vásárolt meg a budai Várban 2019-ben. A 24.hu értesülései szerint a Fortuna utcai ingatlant nagyszabású beruházás keretében alakítanák luxus színvonalú családi házzá. A birtokunkba került tervek alapján a Karmelita-kolostortól mindössze néhány száz méterre fekvő ingatlan területét némileg megnövelnék, így három szinten több mint nettó 800 négyzetméternyi tér szolgálná a lakók kényelmét.

Bár az építkezés során a ház utcafronti homlokzatát az 1958-as állapotába kívánják visszaállítani, a belső tereket modern, részint luxusformában tervezik kialakítani.

Az elképzelések szerint látványos borospincét, ezen belül egy üvegfallal elválasztott, külön temperált bortrezort, valamint szivar- és moziszobát is kialakítanának a házban.

A teljes körű felújítás részeként létrehoznának a házban egy 67 négyzetméteres nappalit. Az átalakítás során több teraszt is építenének, továbbá belső fűszerkertet is telepítenének.

A tervek szerint a felújítások becsült költsége - feltehetően berendezés nélkül - meghaladja a 115 millió forintot.

Az ingatlant 2019 májusában vásárolta meg az IBC Real Estate Kft., ami Tiborcz István érdekeltsége. A vételár 370 millió forint volt. Ezt onnan lehet tudni, hogy a Budavári Önkormányzatnak a kulturális örökség védelméről szóló törvény értelmében elővásárlási joga volt rá, amiről szélsebesen le is mondott azután, hogy Tiborcz István jelezte a vételi szándékát az ingatlanra. Az akkor még fideszes többségű, Nagy Gábor Tamás polgármester által irányított képviselő-testület mindössze egy hét leforgása alatt döntött az ügyben.

Kapcsolódó

Tiborcz István zöld jelzést kapott egy 370 milliós vári műemlékház megvételéhez

A fideszes önkormányzat lemondott elővásárlási jogáról, így Orbán Viktor veje bevásárolhat.

A tervek a Momentumhoz is eljutottak. Gelencsér Ferenc, a párt I. kerületi alpolgármestere a korábbi jegyző leveléből idézett, ami az elővásárlási jogról történő lemondás előkészítéséről szólt. Ebből a politikus szerint kiderült, hogy a korábbi fideszes önkormányzat magát összetörve állt el az adásvétel útjából.

Az IBC Real Estate Kft. azóta megjelent 2019-es pénzügyi beszámolójából az olvasható ki, a társaságnak éppen 370 millió forint, hosszú lejáratú kötelezettsége keletkezett abban az évben, tehát a vételárat feltehetően hitelből finanszírozták.

A felújítási tervek ismeretében megkerestük kérdéseinkkel Tiborcz Istvánt, akitől az átalakítás részletei mellett többek közt arról érdeklődtünk, milyen szándékai vannak az ingatlannal. Erre a BDPST Group (Tiborcz érdekeltsége) válaszolt:

A BDPST Group egy komplex fejlesztés révén újítja fel a Fortuna utca 11. szám alatti ingatlant, a műemléki értékek megőrzése és az épület eredeti állapotának visszaállítása céljából. A folyamat a tervezési fázisnál tart, ennek lezárultával indulnak a felújítási munkálatok, várhatóan a nyár folyamán.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!