Vádat emeltek egy 67 éves férfival szemben, aki Erdőtelek községben olyan súlyosan bántalmazott egy elkóborolt kutyát az utcán, hogy az állat nem sokkal később belepusztult a neki okozott sérülésekbe - közölte a Heves Megyei Főügyészség.


Mint írták, a férfi tavaly, egy júliusi délelőttön közepesen ittas állapotban kerékpározott hazafelé a kocsmából, amikor - későbbi vallomása szerint - arra lett figyelmes, hogy az utcán egy magányos staffordshire terrier fajtájú 8 hónapos kutya rámordul egy fiatal járókelőre.

A vádlott ebből azt a következtetést vonta le, hogy az állat veszélyes, ezért elhatározta, hogy elpusztítja.

Ennek érdekében átkiabált a legközelebbi kerítésen, és az ott lakóktól kért egy kalapácsot, melyet hamarosan ki is adtak neki. Ezzel a szerszámmal felfegyverkezve aztán rátámadt a védtelen állatra, melyet néhány méteren keresztül magával vonszolt, majd egy kapubejáróban többször fejbe vágott. A véres jelenetnek tanúja volt egy szemközt lakó asszony, aki kirohant a házából, hogy megvédje az ebet, de amikor számon kérte az elkövetőn a cselekményt, az csak annyit válaszolt neki, hogy "megvédelek titeket is tőle".

A kutya - bár eszméletét vesztette a bántalmazás alatt - végül visszavánszorgott a gazdája közeli lakóházához, ahol vérző fejjel lefeküdt a pajtában, de azután napokig nem mozdult, míg végül - állatorvosi ellátás hiányában - kiszenvedett.

A Hevesi Járási Ügyészség állatkínzás bűntettével, valamint ezzel halmazatban felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettével vádolja a kutyát bántalmazó férfit, akivel szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában. Egyelőre az állattartó felelősségét is vizsgálják.

Kiemelt képünk illusztráció (MTI/EPA/Narendra Sresztha)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!