Egy éve indította el a főváros a Vadvirágos Budapest programot, amely Karácsony Gergely szerint - a kritikák ellenére - sikeres volt.


A főpolgármester szerint a programban három elkülönülő élőhelytípust mutattak be: a budai hegyvidék lejtőrétjeit, a pesti sík száraz homoki gyepeit, és a Duna és patakvölgyek vízközeli, nedvesebb rétjeit.

A 22 mintaterületen számos védett növényfaj jelent meg újra, amelyek nemcsak hasznos rovarok és madarak élőhelyei lehetnek, hanem olyan invazív fajok terjedését is képesek visszaszorítani, mint a parlagfű vagy a toklász.

Az első éves vizsgálatok során 33 olyan fajt találtak, amely a pesti homoki gyepeket teheti virágossá, 33 faj a nedvesebb vízparti réteket alkothatja, 29 faj pedig a budai hegyvidéken érezné jól magát. De találtak 23 olyan növényfajt is, amelyek Budapesten bárhol gyepbe vethetők.

Mindez azt is jelenti, hogy tudjuk, milyen növények magjai alkothatnak egy olyan, magyar magkeveréket, amit bárki ökológiai kockázatok nélkül elvethet, és még a városi biodiverzitásnak is jót tesz vele. Célunk, hogy az áruházak polcain a jövőben megtalálható legyen egy Főkert és Zöld Budapest logóval ellátott Budapest magkeverék

- írta Facebook-oldalán a főpolgármester.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!