Eltűnhetnek az éttermekből a vegetáriánus hamburgerek - legalábbis nem árulhatják őket ilyen néven - írja a The Guardian.

Egy brüsszeli bizottság ugyanis arra kötelezte a gyorséttermeket, hogy "vega burgerek" helyett "vega lemezek" (veggie discs) szerepeljenek az ételkínálatban, mivel ez "nem hordozza a nevében" a húst, mint a burger. Az Európai Parlamentben is megszavazták nemrég, hogy többek közt a vega virsliket, tofu steakeket és szójából készült termékeket is más néven kell feltüntetni ezentúl.

Azért merült fel ez a téma, mert a húsipar képviselőinek nem tetszett, amikor a parlament mezőgazdasági bizottsága megengedte a vegetáriánus ételek gyártóinak, hogy olyan szavakat használjanak a termékleírásban, mint a húst tartalmazó ételeknél. Ilyen például a steak, a virsli, a burger és a hamburger is, ezek ugyanis már a nevükben hordozzák a húst, ami ütközik az ételek húsmentes tartalmával. A képviselők 80 százaléka támogatta ezt a javaslatot.

Májusban az egész Európai Parlament szavazhat arról, hogy betiltják-e ezeket az ételmegnevezéseket, ezután pedig a tagországok és az Európai Bizottság elé kerülhet az ügy. Ha el is fogadják a brüsszeli bizottság által indítványozott változtatást, akár évekbe is telhet, mire az új ételmegnevezési szabályozást bevezetik.

Ha kíváncsi vagy, mi a véleményük a képviselőknek erről az ötletről, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>