Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Frissítő aromája és mennyei illata miatt sokak nagy kedvence. Nem is indulhat a nyár egy hűsítő, zamatos bozdaital nélkül, de tudtad, hogy ezen kívül még mennyi mindenre alkalmazhatod a virágait? Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár tippet, miért is jó kihasználni az éppen zajló bozdavirágzást, és minél többet szedni belőle!

Enyhíti a reumás panaszokat

Tisztító és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően, a bodza kiválóan gyógyítja az ízületi gyulladást és egyéb reumás panaszokat. Segíti a húgysav kiürülését a szervezetből, ezért jól bevált kezelés a köszvény ellen is.

2 teáskanál szárított bozdavirágra önts 250 milliliter forrásban lévő vizet, és 10 percig hagyd ázni. Legalább 3 csésze teát fogyassz naponta.

Megkönnyíti az emésztést

A bodza serkenti az emésztőrendszer működését, ezért remek bélmozgató lehet az ülő életmódot folytató, emésztészavaros, főként székrekedéstől szenvedő személyeknek.

A bozdaport érdemes kipróbálni: 4-5 bodzavirágot száríts meg, majd daráld le (esetleg mozsárban zúzd porrá). Egy teáskanál por fogyasztása ajánlott naponta, 10 perccel étkezés előtt.

Csillapítja a torokfájást

Gyulladáscsökkentő hatását a bodza a torokfájás esetén is hatékonyan kifejti, mint ahogyan a fogínygyulladást is remekül gyógyítja.

50 gramm bodzavirágra tölts 1 liter vizet, és hagyd forrni 5 percig. Miután kihűlt, a főzetet szájvízként, torokfájás esetén gargarizálásra kell alkalmazni, naponta 5-6-szor, főként étkezések után.

Enyhíti a megfázás, influenza tüneteit

A bodza C-vitaminban gazdag, ezért felpörgeti az immunrendszert, elpusztítja a bacilusokat. Használata ajánlott a gyulladásos megbetegedések - nátha, megfázás, influenza, torokgyulladás, légúti betegségek kezelésére. A bodzából készült infúzió elősegíti az izzadást, ami által csökken a láz, és a testben felhalmozódott méreganyagok is távoznak.

1 teáskanál bodzavirágból és 250 milliliter fövő vízből készíts főzetet, hagyd 10 percig állni. Fogyassz naponta 4-5 csésze teát lehetőleg ágyban fekve, takaró alatt, hogy kifejthesse hatását.

Mit tanácsolnak még a természetgyógyászok?

A bodzát úgy is ismerik, mint a pluszkilók egyik rettegett ellenfelét. A növény ugyanis vízhajtó hatással is bír, és mivel serkenti az emésztést, hozzájárul a zsírrétegek fellazításához.

Vigyázat! Várandós nők és szoptató kismamák csakis akkor fogyasszanak bodzateát, ha kikérték a szakorvosuk véleményét. Továbbá, a túlzásoktól is óvakodni kell. Nagy dózisban a bodza ugyanis emésztőrendszeri zavarokat - hányást, hasmenést okozhat, emiatt kerülni kell a fogyasztását akkut vagy krónikus hasmenés és bélgyulladás esetén.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!