Nagy felháborodást okozott az egészségügyi dolgozók körében a Journal of Vascular Surgery nevű orvosi szaklapban megjelent cikk, amiben szakmaiatlannak, és kerülendőnek nevezték, hogy fiatal sebészek "provokatív" bikinis képeket osztanak meg magukról a saját közösségi oldalaikon, vagy olyat, amin alkoholt isznak. A 2019-ben megjelent tanulmányt, ami csak most lett ingyenesen elérhető, és kezdett el igazán terjedni, szexistaként jellemezték, és válaszul egymás után kezdtek el posztolni magukról bikinis képeket orvosnők, a #medbikini hashtag alatt a Twitteren.


A Fülöp-szigeteken tanuló urológus, Vera Bajarias a CNN-nek kijelentette, hogy már abban a pillanatban fel kellett volna háborodni a cikk miatt, amikor az eredetileg megjelent, hozzátéve, hogy orvosnőként nagyon is tisztában van azzal, hogy milyen szexista az orvosi világ. Bajarias a Twitter-oldalán kijelentette:

Folyamatosan a fehér köpenyemet kell hordanom, hogy kiérdemeljem a professzionális jelzőt? Valaki lehet egyszerre szórakoztató, szexi, okos és kötelességtudó. Viselhetek fürdőruhát a tengerparton a szabadidőmben, és lehetek hozzáértő és jószívű a munkában.

Misogyny is medieval. Do I have to wear my white coat at all times to deserve the title of "professional"?
Fun, sexy, smart & hard-working can exist in the same space. I can wear swimwear to the beach in my free time & be a competent & compassionate physician at work. #medbikini pic.twitter.com/bWC4tSEVTR

- Vera Bajarias, MD (@invinovera) July 24, 2020

Sebészek is hordhatnak bikinit.

Surgeons can wear bikinis. ❤️???????? #medbikini pic.twitter.com/VFf4tHzsUS

- Daisy Sanchez (@ladaisysanchez) July 25, 2020

Senki sem mondhatja meg nekem, hogy mit viseljek, csak azért, mert az egészségügyben dolgozom.

I'm excellent at my job, I'm a professional. I'm a doctor. I'm a human. I'm VERY sexually active. If you have a problem with that, there's the fucking door. Nobody tells me what I can/can't wear since I'm in healthcare, like this see-through set I'm wearing #MedBikini #medbikini pic.twitter.com/AAq9f5bwIb

- Karen Estefany (@thekinkymedgirl) July 24, 2020

Szakmaiatlan viselkedés tavaly nyáron.

TBT to this unprofessional behavior last summer #MedBikini pic.twitter.com/gPvBBHTPja

- Collette Harris MD, MS (@collette_md) July 23, 2020

De nem csak a nők háborodtak fel. Több férfi orvos is tiltakozott a lap cikkében jelenlévő szexizmus ellen, jelezve, hogy a tanulmány készítőinek látszólag nem volt azzal semmi gondjuk, ha egy férfi posztol magáról fürdőruhás fényképet.

Egyikük, egy floridai fül-orr-gégész sebész a CNN-nek kijelentette, hogy a kérdéses tanulmány nem kezelte egyenlően a férfiakat és a nőket, és a női orvosoktól többet követel meg. Antony Tucker a Twitter-oldalán is kiállt női kollégái mellett, közölve, hogy az orvosi egyetemi és kórházi nő mentorainak köszönheti, hogy jó sebész lett belőle.

Although no one will want to see this Dad bod here it is in full support of my female colleagues and this misogynistic study. Without my female mentor in medschool and the one in residency, I wouldn't be the surgeon I am today. #MedBikini pic.twitter.com/nSlDtA5hTZ

- Anthony Tucker (@AnthonyTuckerMD) July 24, 2020

A lap a nagy felháborodás hatására még pénteken visszavonta a cikket, és elnézést kért annak publikálása miatt. Mint írták, bár jó szándék vezette őket, nem figyeltek oda eléggé a cikkben jelenlévő előítéletekre.

A kiemelt kép illusztráció. Fotó: Gettyimages


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!