A szülők értetlenül állnak és reménykednek, hogy a pénzügyi gondok miatt kialakult problémát az önkormányzat és az állami szervek megoldják.


Szeptember 1-én lépett életbe a Békéscsabai MKBME Napraforgó Központ Fogyatékosok Nappali Intézményének működését érintő felfüggesztés, amely hamarosan teljes bezáráshoz vezetett. A döntés sokkolta az érintett szülőket, akik augusztus 2. óta hitetlenkedve várják a helyzet rendeződését. Az intézmény bezárása 16 család életére van hatással, akik most kétségbeesetten keresnek új, biztonságos ellátási lehetőséget.

A szülők szerint az intézmény bezárása mögött pénzügyi okok állnak.

– írja egyik érintett egy bejegyzésben.

Mint írja, az ilyen döntések nemcsak az érintett családok mindennapjait érintik, hanem a gyermekek biztonságát és jólétét is veszélyeztetik.

A jelenlegi helyzetét Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is kommentálta. Az önkormányzat csak a szülők bejelentéséből értesült arról, hogy az MKBME Napraforgó Központot bezárják. Az önkormányzat az ellátás megszüntetéséről a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének döntését tekinti alapvetőnek, és az emberi és jogszabályi kötelezettségeit teljesíteni kívánja, de konkrét lépéseket nem részleteztek.

A Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének elnöke, Kovács Ágnes, elmondta, hogy az intézmény bezárásához a pénzügyi források kimerülése vezetett. A nappali intézményt évek óta jelentős egyesületi hozzájárulással működtették, de a fenntartás költségei meghaladták a rendelkezésre álló forrásokat. Kovács szerint az állami normatíva és az önkormányzati támogatás nem volt elegendő a fenntartásához, amely az egyesület többi intézményének működését is veszélyeztette volna.

A 61 gondozottból 42-en az egyesület köznevelési intézményében folytathatják ellátásukat, míg 11-en más intézményhez kerülnek. Azok a gondozottak, akik 30 év felettiek, jelenleg nem rendelkeznek biztos ellátási hellyel, így szüleik otthonápolási díjban részesülnek.

Kovács Ágnes elmondta, hogy

ami a békéscsabai helyzetben is megmutatkozik. A fenntartó szerint szükséges a finanszírozási rendszer felülvizsgálata és új módszertan kidolgozása a szociális és egészségügyi ellátás érdekében. A júniusban elfogadott kormányhatározat részben foglalkozik is ezzel a kérdéssel - írja a Telex.

A Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya rövid válaszában megjegyzi, hogy a tízezer fő lakosságszámú településeken a fogyatékos személyek nappali ellátása az önkormányzat kötelező feladata, amelyhez az állam normatív támogatást biztosít.

A helyzet továbbra is nyitott, és a szülők kétségbeesetten várják, hogy az önkormányzat és az állami szervek milyen lépéseket tesznek a problémák megoldására.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!