Napokon belül megkezdik a szolnoki Bige Holding – az egykori szolnoki Tiszamenti Vegyiművek – dolgozói elbocsátását - értesült a Népszava Bige László cégtulajdonostól.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, az ország egyik leggazdagabb embere azért helyezte kilátásba a gyár bezárását, mert a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megtiltotta az üzem működését, ami már lassan három hete áll.

A gyárban tavaly novemberben komoly erőkkel jelent meg a rendőrség és a katasztrófavédelem. Közel 300-an egész napon át kutattak a műtrágyás cég irodáiban. Akkor a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és egyéb bűncselekmények okán indult az akció. Azóta a rendőrök kilencszer, a katasztrófavédők 12-szer mentek ki a helyszínre fél év alatt.

A Katasztrófavédelem végül május 31-én a kénsavgyárukban tapasztalt rendellenességekre hivatkozva azonnali hatállyal megtiltotta az üzem működését. Az RTL Híradónak azt közölték, amikor ellenőrzést tartottak, üzemzavar lépett fel, amelynek következtében mérgező, veszélyes anyag került a környezetbe. Kubola Imre, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, korábban is előfordult ilyen probléma, de eddig emiatt sosem kellett leállítani a gyárat. A hibát egyébként egy óra alatt ki lehet javítani, de ezt a vizsgálat vezetője nem engedte.

A tiltás miatt a dolgozók többségét kényszerszabadságra küldték, ezzel a beszállítókkal együtt 250 család megélhetése vált bizonytalanná.

Bige László az RTL Híradónak azt mondta, személyes bosszúhadjáratról van szó és szándékosan akarják tönkretenni. Szerintek mondvacsinált okokból állíttatták le a gyárat. Például azt rótták fel, hogy a konyhaasztal sarkán lekopott a festék. Mivel a szolnoki gyár a működést betiltása után akár 90 napig is zárva maradhat, a milliárdos azt mondta, inkább bezáratja az üzemeket és soha nem nyitja újra.

Most úgy tűnik, be is váltja ígéretét, mivel nem lát más kiutat.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>