Mint korábban megírtuk, kihallgatták, majd két napon át bent tartották a rendőrök az ország egyik leggazdagabb emberét, Bige Lászlót.

A vállalkozót múlt hétfőn egy rendőri egység vitte le a nyíregyházi otthonából, ahol gyanúsítottként hallgatták ki egy 2018-ben kezdődött, a Bige Holdingot érintő nyomozás miatt.

A szolnoki gyárban tavaly novemberben komoly erőkkel jelent meg a rendőrség és a katasztrófavédelem. Közel 300-an egész napon át kutattak a műtrágyás cég irodáiban. Akkor a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és egyéb bűncselekmények okán indult az akció.

Azóta a rendőrök kilencsszer, a katasztrófavédők 12-szer mentek ki a helyszínre fél év alatt.

Az RTL Híradó most arról számolt be, hogy

már egy hete leállt a munka mindkét üzemben, a dolgozók többségét kényszerszabadságra küldték. Mindez azután történt, hogy múlt pénteken a Katasztrófavédelem pénteken azonnali hatállyal megtiltotta a gyár működését. Ezzel a beszállítókkal együtt 250 család megélhetése vált bizonytalanná.

A nyilvánosságot kerülő Bige László most az ügy kapcsán nyilatkozott a Híradónak. Szerinte mondvacsinált okokból állíttatták le a gyárat. Például azt rótták fel, hogy a konyhaasztal sarkán lekopott a festék.

A Katasztrófavédelem a Híradó megkeresésére azt közölte, amikor

ellenőrzést tartottak a gyárban, üzemzavar lépett fel, amelynek következtében mérgező, veszélyes anyag került a környezetbe.

Kubola Imre, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy eddig semmilyen terhelő, az üzem működésével kapcsolatos tényt nem rögzítettek. Mint mondta, a katasztrófavédelmi ellenőrzés során a kénkemencénél keletkezett kisebb szivárgás, amely viszont nem volt veszélyes. Elmondása szerint a helyszínen lévő katasztrófavédők is így látták.

Az ügyvezető szerint már korábban is előfordult ilyen probléma, de eddig emiatt sosem kellett leállítani a gyárat. A hibát egyébként egy óra alatt ki lehet javítani, de ezt a vizsgálat vezetője nem engedte.

A szolnoki gyár a működést betiltása után akár 90 napig is zárva maradhat. Bige László szerint viszont ez nem fog megtörténni, mert akkor bezáratják az üzemeket és soha nem nyitja újra.

Bige a gazdagok top-listáján jelenleg az ötödik helyen szerepel a mintegy 170 milliárdos vagyonával. A 61 éves vállalkozó az egyik legnagyobb hazai műtrágyagyártó, emellett kénsavat és kriolitot is készítenek. A cégcsoport egyik legértékesebb része a Péti Nitrogén Művek.

Az RTL Híradó riportja: