Az önkormányzatok képviselő-testülete a jövőben rendeletben előírhatja, hogy az önkormányzat közigazgatási területén található nemzeti dohányboltban 22 óra és 6 óra között nem lehet szeszes italt árusítani - szúrta ki a Napi.hu abban a törvénymódosítási javaslatban, amit Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője nyújtott be csütörtökön a trafiktörvényt szigorító javaslathoz. Utóbbit Lázár János jegyzi.

A javaslat szerint az önkormányzat jegyzője ellenőrizhetné, hogy betartják-e a korlátozást. Ha nem, akkor

akár egymillió forintos bírságot is kiszabhat, sőt a trafik bezárását is kezdeményezheti a vámhatóságnál a legsúlyosabb esetben.

Kocsis Máté a javaslatot azzal indokolta, hogy

sokan az este 10 óra után is nyitva tartó dohányboltokban vásárolják meg az alkoholos italokat, amiket gyakran az üzlet előtt hangoskodva isznak meg, így zavarják a környéken élők nyugalmát.

Tavaly Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer fideszes polgármestere is szorgalmazta a törvénymódosítást, ugyanis szerinte az önkormányzatok jelenleg nem tudnak mit kezdeni a problémával. Az éjjel is nyitva tartó trafikok előtti hangos italozás ellen pedig a dohánytermék-kiskereskedelem hatósági felügyeletét elátó NAV sem tud fellépni, hiszen a közterületi hangoskodásra és italozásra nem terjed ki a hatáskörük.