Akár már hétvégétől elérhetetlen lehet a népszerű chatbot a 60 milliós országban.


A tavalyi év vége és 2023 egyik legjobban pörgő témája a médiában kétségkívül a mesterséges intelligencia alapján működő chatbotok világa volt. Számos dologra használták már: sokkan egyetemi esszéjüket próbálják megíratni vele, mások a veszélyeire próbálják felhívni a figyelmet, mi pedig új Himnuszt próbáltunk íratni vele.

Bár a ChatGPT és a Microsoft együttműködése egészen új távlatokat nyithat az internetezés korában, nemrégiben komoly biztonsági és adatvédelmi aggályok merültek fel a program kapcsán.

Az olasz adatvédelmi hatóság bírálta a ChatGPT-t, amiért nem adott tájékoztatást azoknak a felhasználóknak, akiknek adatait az OpenAI gyűjti. Azt is kifogásolta, hogy nincs jogalap, ami indokolná a személyes adatok gyűjtését és tömeges tárolását a platformot működtető algoritmusok „képzése céljából”.

Indoklásuk szerint „március 20-án a felhasználók beszélgetéseivel és a fizetős szolgáltatás előfizetőinek fizetési adataival kapcsolatban elszenvedett incidens miatt” volt szükség az azonnali intézkedésre.

A Corriera della Sera információi szerint a szolgáltatás akár már holnaptól elérhetetlen lehet az olasz felhasználók számára.

Az adatvédelmi hatóság kifogásolja azt is, hogy bár az OpenAI szolgáltatása 13 éven felülieknek szól, azonban a felhasználók életkorának ellenőrzésére szolgáló szűrő hiánya miatt a kiskorúak veszélyes válaszoknak vannak kitéve.

A felügyelet most arra kéri az OpenAI-t, hogy „20 napon belül közölje a megtett intézkedéseket” a helyzet orvoslására – ellenkező esetben éves világméretű forgalmának akár 4 százalékáig terjedő pénzbírsággal is sújtható.

Csütörtökön mi is írtunk arról, hogy egy belga nő azt állítja: férje azután lett öngyilkos, hogy tanácsokat kért a mesterséges intelligenciától.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!