Tasó László családjának több érdekeltségéről is szavaztak volna, de a képviselők közül csak egy jelent meg. Tasó Béla polgármester cáfolja az állítások egy részét.


Nyíradonyban elszakadt a cérna: a képviselők egyszerűen nem mentek el a testületi ülésre, ahol a Tasó családnak kedvező "last minute" javaslatok kerültek volna napirendre. A szeptember 24-i ülésen csak egyetlen képviselő volt hajlandó megjelenni, így Tasó Béla polgármester – a fideszes országgyűlési képviselő, Tasó László unokaöccse – nem tudta megszavaztatni a hat hónapnyi illetménynek megfelelő végkielégítését.

A városházán gyakorlatilag üres széksorok fogadták a polgármestert, akinek mandátuma egyébként jövő héten lejár. A 24.hu forrásai szerint a testület tagjai már nem bírták tovább, és még azok is kihátráltak a polgármester mögül, akik korábban hűségesen követték őt. Az egyik legnagyobb visszatetszést Tasó Béla végkielégítésének megduplázása váltotta ki, ami további 2,8 millió forinttal növelte volna a félmilliárdos hiánnyal küzdő település költségvetését.

A pénzosztás azonban nem állt volna meg itt: napirenden volt a Tasó család érdekeltségeit érintő több javaslat is, köztük az 1200 méteres futópálya körüli ingatlancserék, amelyeket szintén Tasóék élveztek volna. A futópálya története egyébként már önmagában is abszurd: a projekt állami támogatással indult, de miután a kormány visszavonta a pénzt a szabálytalanságok miatt, Nyíradonynak kellett állnia a teljes költséget.

Tasó Béla egy újabb határozatot is benyújtott volna, amely a település közvilágításának "javítását" célozta – pontosan azon az útszakaszon, ahol a családjuk rendezvényháza található.

De a legnagyobb botrányt az a javaslat okozta volna, amely néhány nappal az új testület megalakulása előtt teljesen átrendezte volna a város legértékesebb ingatlanai feletti rendelkezést. A vagyonkezelői jogokat átadták volna a Nyíradony Vagyonkezelő Kft.-nek, amelyet a váltás után is a Tasó család emberei irányíthattak volna. Az átadandó ingatlanok között szerepelt több önkormányzati lakás, a sportpálya, a vásárcsarnok és még a városháza egy része is, ahol Tasó László irodái vannak.

A polgármester azonban nem adja fel ilyen könnyen. Úgy tudni, hogy a következő napokban megpróbálja újra összehívni az ülést, hogy átnyomja a javaslatokat.

A 24.hu hiába próbálta elérni Tasó Bélát telefonon és SMS-ben, a polgármester nem reagált a megkeresésre.

A lap cikke után Tasó Béla egy közleményt tett ki Facebook-oldalára, amit az alábbiakban változtatás nélkül közlünk:

  • A felkérésemre a Fidesz támogatottjaként 2019-ben képviselői mandátumot szerzett, a június 9-i polgármesteri választáson „függetlenként” győztes hivatalába készülő polgármester hamis információi alapján, a 24.hu által közzétett újabb lejárató szándékú írásra az alábbi hivatalos közleményt adom ki:

    A szeptember 24-i képviselőtestületi ülés előtt 4 képviselő jelezte távollétét, egy képviselő egészségügyi problémák miatt maradt távol. Az előterjesztéseket az előző napon a bizottságok támogatták.

  • A hamis állítással ellentétben a rendezési terv 2023. őszén elindított folyamatban lévő módosítása miatt nem kerülhettek bejegyzésre a Tudományos és Technológiai Park, valamint további gazdásági, közszolgálati szervezetek ellátását biztosító gázvezeték nyomvonala mellett az átengedett területek. Az elengedhetetlenül szükséges közműkapcsolat egyetlen lehetséges átvezetési vonalát a tulajdonos 2020-ban bocsájtotta az önkormányzat rendelkezésére, amely mellé a védőtávolságok betartásával került tervezésre az erdei futópálya.
  • A pályázat kiírójának képviselője első alkalommal elfogadta, hogy a tervezettől hosszabb futópálya zárásához szükséges mintegy 160 méteres hiányzó szakasz megépített alépítményére a rekortán borítás a most induló kapcsolódó pályázat során valósuljon meg, majd később visszavonta támogató nyilatkozatát.

    A futópálya további területéhez szükséges a nyugati oldalán lévő 150 méteres szakaszt az említett közhasznú egyesület és gazdasági társaság, illetve a mintegy 750 métert a választókerület országgyűlési képviselője adta át közösségi célra az önkormányzat tulajdonában lévő 300 méteres területhez. A megépült futópályához kerül bekötésre a város központjából a Harangi Imre Városi Uszodát és Sportcsarnokot érintve az a közel 1,5 kilométeres vegyesborítású sétány és futópályaszakasz, amely a tervezett „Élhető települési környezet kialakítása Nyíradonyban” nevű komplex, parkosítással, parkfelújítással, aktív zebrával, szabadidős és pihenő bútorokkal megvalósuló közjóléti fejlesztést.

    A 2020-ban átadott és az önkormányzat által használatba vett terület igen jelentős értékének megfizetése helyett, a közösségi iránti elkötelezettséget újfent megerősítve a tulajdonos az önkormányzat lényegesen értéktelenebb használaton kívüli csereterületeit az önkormányzat gazdálkodásának tehermentesítése érdekében elfogadja. Határozottan leszögezem, hogy a magán és közösségi tulajdonukat átadók kifejezetten rosszul járnak, nem ők kérték az ingatlanrendezést és cserét, hanem elfogadják a számukra kevésbé fontos improduktív területeket, segítve a város újabb közjóléti beruházását a meglévő szabadidős és sportcentrum használhatóságát, az itt élők komfortosabb életkörülményeit és sportolási lehetőségét. Remélem a jövőben a nagyságrendekkel összehasonlítatlanul nagyobb, többmilliárdos vagyonnal rendelkező Szilágyi család hasonló gesztusokkal fogja segíteni a várost.

  • A Gencsy Béla utca a Szakolykert egyetlen közvilágítás nélküli 400 méteres, a településrész főútjából induló szakasza, ahol a közvilágítási hálózat nincs kiépítve. A folyamatosan több embernek munkát adó említett vállalkozás több alkalommal is hamisan emlegetett pályázati támogatásának valós nagysága, alig több mint negyede a leírtaknak, újra hazudtak a cikk írói, amit nem hagyhatok szó nélkül. A szálláshelyen kívül még más épületek, több magánterület előtt nincs közvilágítás, ami nemcsak balesetveszélyes, hanem példátlan negatív megkülönböztetés.
  • A tárgyalt napirendek között a költségvetésben szereplő jelenlegi finanszírozási egyenleg pillanatkép, amelyet a várható helyi adóbevételek és remélt támogatások beérkezése részben kezelni tud. A tervezett sajátbevételek elmaradásának, valamint az áthúzódó kötelezettségek rendezésének működési sajátosságainak függvényében a hivatalba lépő és munkáját folytatni tudó 4 képviselő, illetve a most képviselő polgármester lehetősége és felelőssége.
  • A gazdálkodás szükségszerű és több alkalommal tárgyalt átalakításának része a vagyonkezelési jog már jóval korában, a szervezet alapításakor tervezett átadása a működtetés biztonsága érdekében.
  • Az alpolgármester úr a törvény szerint járó 3 hónap végkielégítésen felüli kiegészítésről szóló előterjesztése igazán megtisztelő, de még nem került napirendre, így legfeljebb akkor tudok foglalkozni a tartalmával.
  • Határozottan visszautasítom a Tasó család tagjaira sokadik alkalommal tett aljas szándékú minősítéseket, a kedvezőtlen színben feltüntető az írásaikban rendszeresen szereplő megjegyzéseket.

    Törekedni fogok arra, hogy a jövőben ezt ne tudják büntetlenül megtenni.

Tasó Béla polgármester

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!