Az államtitkár szerint a kastélyokat az a veszély fenyegeti, hogy az enyészeté lesznek, ha gyorsan nem adják oda ingyen valakiknek.


Ahogy arról korábban írtunk, első körben nyolc magyarországi kastély kerülhet ingyen magánkézbe az úgynevezett kastélytörvény alapján. Ezek a bajnai Sándor-Metternich-kastély, a füzérradványi Károlyi-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a sümegi püspöki palota, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, a tatai Esterházy-kastély, a dégi Festetics-kastély, valamint a majki kamalduli remeteség és a hozzá kapcsolódó Esterházy-kastély.

A törvény kapcsán Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára kifejtette, hogy nagyon szigorú feltételeket szabtak a leendő tulajdonosoknak, és a kastélyokat nem „ingyen osztogatja” az állam, hanem komoly teherrel és kötelezettségekkel együtt. A XX. század közepének mostoha körülményeit úgy mutatta be, mintha a kastélyok jelenleg is romos, lepusztult állapotban lennének. Ha azonban megnézzük a most listára került kastélyokat, nem egészen ezt látjuk.

A nádasladányi Nádasdy-kastélyban, ami egyébként számos film forgatási helyszíne is volt, ilyen állapotok várják a látogatókat (fotók: nadasdykastely.hu):

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!