Betiltotta a belga szövetségi és a regionális kormány, valamint a főváros vezetése a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések ellen, a kanadai mintára szerveződő autós és teherautós tüntetést Brüsszelben - írja a La Libre Belgique-re hivatkozva az MTI.


Annelies Verlinden belga belügyminiszter, Rudi Vervoort, a brüsszeli régió miniszterelnöke, és Philippe Close brüsszeli polgármester hivatala csütörtök délben bejelentette:

szövetségi, regionális és helyi szinten is megtesznek mindent a belga főváros blokádjának megakadályozására.

A közös közlemény szerint a szövetségi rendőrség a belga határon ellenőrzi a Belgiumba belépő járműveket, és kiszűri azokat, melyek demonstrálni érkeznek. A brüsszeli régió és Brüsszel városa pedig elrendeli, hogy területükön tiltsák meg az autós tiltakozó megmozdulásokat. A három hivatal közötti együttműködés célja, hogy zavartalan maradjon a főváros közrendje - tették hozzá.

Hétfőn Kanada fővárosában Ottawában rendkívüli állapotot hirdettek, miután az úgynevezett szabadságkonvoj megszállta a városközpontot, ezzel gyakorlatilag megbénítva a területen a közlekedést. Az ellenállást egy január közepén bevezetett rendelkezés hívta életre, amely arra kötelezte a kamionosokat, hogy beadassák a koronavírus elleni oltást, ha az Egyesült Államokba vagy onnan kellene árut szállítaniuk. A tüntetéssorozathoz mostanra rengeteg civil is csatlakozott, a céljuk pedig immár az összes járványügyi korlátozás eltörlése.

A kamionos tüntetések Európát sem kerülték el: szerdán több konvoj is elindult a dél-franciaországi Nizzából, a délnyugati Bayonne-ból és Perpignanból Párizs felé, ahol péntek estére szervezik a találkozót.

A Convoy France elnevezésű mozgalom blokádokat és konvojos tiltakozásokat tervez a hétvégére, majd hétfőn Brüsszelbe indulna tovább európai megmozdulásra. A konvoj vonulását a párizsi prefektúra betiltotta, és a belga törvényhozó szervek is igyekeznek ellehetetleníteni a megmozdulást.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!