Kórházba került egy indiai politikus, miután beleivott egy szentnek tartott patak szennyezett vizébe, hogy bebizonyítsa annak tisztaságát.


Bhagwant Mann Pandzsáb állam fő minisztere még július 17-én merte bele üvegpoharát a Kali Bein patakba, egy Sultanpur Lodhi nevű városban megrendezett sajtóeseményen, majd két nappal később kórházba kellett szállítani gyomorfájás miatt.

A politikus a szennyezett víztől olyan rosszul lett, hogy az éjszaka közepén, helikopterrel kellett hivatalos chandigarhi rezidenciájáról Delhibe vinni - írja az India Expressre hivatkozva az indy100.

Az Uppsalai Egyetem béke- és konfliktuskutató professzora, Ashok Swain még egy videót is közzétett arról a pillanatról, amikor a politikus először ivott bele a patak vizébe.

Punjab Chief Minister openly drinks a glass of polluted water from a 'holy river' to prove that water is clean. Now admitted to hospital. pic.twitter.com/MH1OLwUlUw

- Ashok Swain (@ashoswai) July 21, 2022

Annak ellenére, hogy több forrás is egyöntetűen adott hírt a politikus kórházba kerüléséről, Mann hivatala nem erősítette meg ezt az információt. Sőt, azt reagálták a felvetésre, hogy a fő miniszter jó egészségnek örvend, és jár a szokásos megbeszéléseire is.

Bár nehéz ebben a helyzetben tiszta vizet önteni a pohárba, a politikus ezen a héten már hivatalos látogatásokon vett részt, így valószínűleg gyorsan kigyógyult a szennyezett patakvíz okozta gyomorrontásból.

A Kali Bein óriási jelentőséggel bír a szikh vallásúak számára, mivel a vallás alapítója, Nának guru a feltételezések szerint ebben a patakban világosodott meg évszázadokkal ezelőtt.

A dolog pikantériája, hogy Mann azon az ünnepségen ivott bele a patak vizébe annak tisztaságát bizonyítandó, amit a víztisztátásról szóló program elindításának 22. évfordulóján rendeztek meg.

Évtizedekkel ezelőtt a szennyvíz és az ipari hulladék nyíltan folyt a Kali Beinbe, miközben a parton hatalmas gaz nőtt. Bár a patak ma már sokkal tisztább, mint volt, inni továbbra sem tanácsos belőle.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!