Az új vezetésű kamara munkájáról tartott sajtótájékoztatót Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara újonnan megválasztott elnöke, aki elmondta: az első lépések egyike lesz, hogy felmérik, hogyan lehet felgyorsítani a bértárgyalásokat. Kincses szerint a béremelés nem megúszható az egészségügyben. Az új kamara a régihez képest keményebb lesz a tárgyalásokon, a reformokban pedig együttműködőbb. Direkt politikai nyomásgyakorlástól tartózkodni fognak, de szóvá teszik, ha valami sérteni fogja a betegek érdekeit.

Leváltották az orvosok Éger Istvánt, Kincses Gyula az új elnök

A magyar orvostársadalom legfontosabb szervezetének 16 év után új vezetője lesz.

A sajtótájékoztatón nem jelent meg a kamara elnöki posztján 16 évig regnáló és most leváltott Éger István, ott voltak viszont a MOK megválasztott új alelnökei, akik Kincses Gyulához hasonlóan az Újratervezés orvoscsoport tagjai. Álmos Péter elmondta, érzik a nyomást a tagság felől a bérkérdést illetően, az alacsony bérek miatt is egyre többen mennek el Magyarországról. "Minden egyes nappal elvesztegetjük az erőforrásainkat."

Első munkanapján a kamara jogászaival egyeztet majd a sztrájktárgyalással kapcsolatban, hogy a MOK kezdje el tisztázni a sztrájk feltételrendszerét. Szerinte azonban sztrájkra nem lesz szükség, de megkezdik a koordinációját az önkéntes túlóra felmondásának. Úgy véli, ez utóbbi bőségesen elég nyomásgyakorlás lesz.

Ováció fogadta Kincses győzelmét

Kincses Gyula a szombat délelőtti szavazáson 220, míg Éger István 102 szavazatot kapott. Az új elnök elmondta, taps, ováció és kitörő öröm fogadta az eredményt.

Fotó: Bielik István/24.hu

Tisztességes, betegbarát, hálapénzmentes egészségügyet szeretne Kincses Gyula, aki szerint nem csak elnököt, hanem egy teljesen új elnökséget is választott a kamara. A testület összes érdemi pozíciójába az Újratervezés jelöltjei kerültek, ez Kincses Gyula szerint koherens munkára ad lehetőséget.

Álmos Péter hozzáfűzte, az orvosi kamara az orvosok érdekeit védi, hogy ezáltal a betegek érdekeit védje. Fontosnak tartja, hogy az új MOK nyisson a társadalom felé.

A Kincses Gyulát támogató Újratervezés csoportról videót is forgattunk, amit itt lehet megnézni:

Facebookos csetcsoportban szerveződik az egészségügyi forradalom

15 éve nem volt akkora esély a változásra, mint most - mondják orvosok, akik a kamarán belülről tervezik megreformálni az egészségügyet.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!