Érdekes elemzést tett közzé Lévai Richárd a Közösségi kalandozások blogon.

A szakértő azt vizsgálta meg, hogyan alakult az Index.hu Facebook-oldalának követőszáma összevetve az újonnan indult Távozó indexesek nevű oldallal, amióta múlt pénteken egy emberként állt fel a szerkesztőség.

„A Socialbakers adatai alapján a cikk írásáig több, mint 17.000 ember döntött úgy, hogy kilájkolja a Facebook oldalt. Ez nem tűnik soknak, hiszen csak a követőbázis 3%-a. De mindez gyakorlatilag három nap alatt történt meg” – fogalmaz az elemzés.

Azóta eltelt újabb két nap, ami további nagyjából 3 ezres csökkenést hozott magával, így az Indexet már kb. 20 ezerrel kevesebben követik, mint egy héttel ezelőtt.

Lévai hozzáteszi, mindez annak ellenére történt, hogy még nem egy új csapat szerkeszti a lapot, nem változott a témaválasztás és a stílus. Ezért szerinte amint megtörténik a valódi átrendeződés, valószínűleg sokkal erősebb bojkott fog elindulni.

hirdetés

A fentiekkel párhuzamosan viszont a pénteken indult Távozó indexesek nevű oldal (ami akár egy leendő új portál hivatalos Facebook-oldalává is átváltozhat majd idővel) szárnyal: hétfőig 220 ezren lájkolták és közel 240 ezren követték be, ma viszont már 238 ezer és 257 ezer a két szám.

Érdekes viszont, hogy az elemzés szerint egyelőre csak a Facebookon pártoltak el az emberek az Indextől: a lap YouTube csatornája és Instagram profilja nem veszített feliratkozót, sőt minimális mértékben még növekedtek is.



hirdetés