Bayer Zsolt élethazugságai címmel tett közzé egy videót vasárnap reggel Ungváry Krisztián. A történész Bayer Zsolt nagyapjáról és a kormánypárti publicista hiányos múltfeldolgozásáról beszél. „Ez a történet Bayer Zsoltról szól, Bayer Zsolt élethazugságairól, de hogy konstruktív legyek, inkább arról, hogy megértsük Bayer Zsoltot” – mondja Ungváry.


Ungváry Krisztián szerint azért van szükség a Fidesz-alapító Bayer Zsolt családi múltjának feltárására, mert „abból talán megérthetjük, miért viselkedik napjainkban úgy Bayer Zsolt úgy, ahogy.” Az elementáris belső sértettség azokkal a társadalmi traumákkal magyarázhatók, amelyeken ezek a családok tettesként korábban keresztülmentek, és a lelkiismeretük valahogy nem adott nekik soha feloldozást – fogalmaz a történész.

Ungváry levéltári dokumentumokkal alátámasztva mutatja be, hogy Bayer Zsolt nagyapja, Gyimes Károly már a második világháború előtt aktív tagja és szervezője volt a nyilas pártnak Kiskőrösön – írta a Telex.

Ungváry szerint ehhez képest Bayer Zsolt a különböző írásaiban inkább idillikus képet fest a nagyapjáról. Bayer szerint Gyimes Károly gettóorvosként embereket mentett, ennek ellenére meghurcolta az ÁVH, végül négy hálás zsidó mentette meg az életét.

Ungváry szerint a nagypapa valós életeseményeinek feltárásával Bayer óriási lehetőséget kapott, hogy szembenézzen a múlttal. „Ha szembenéz, talán képes lesz arra is, hogy ezt az állandó sértettségérzését megszüntesse. De ha csak annyit tesz, hogy nem hazudik saját nagyapjáról, hanem hallgat róla, akkor is egy centivel előre tudtunk lépni” – mondja Ungváry.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!