A ferencvárosi polgármester felvázolt egy forgatókönyvet is arról, hogy szerinte mi fog történni a következő időszakban a budapesti városvezetéssel.


Baranyi Krisztina kimondta azt, amit sokan megtettek már a június 9-i választások óta: az eddigi hagyományos ellenzéknek vége. A ferencvárosi polgármester a hvg360-nak adott interjúban kendőzetlen őszinteséggel szólalt meg arról, hogy miért tartja kilátástalannak az ellenzék helyzetét, és miért örül annak, hogy a választók végre kimondták az ítéletet.

– jelentette ki Baranyi.

De nem csak az ellenzéki helyzet kapcsán volt nyílt. A Tiszta Párttal kapcsolatban is megfogalmazta kételyeit, szerinte a párt támogatóinak túl nagy a szórása ahhoz, hogy hosszú távon működjön a dolog: „a Tisza támogatóinak köre olyan heterogén, hogy ha a párt valóban elkezd dolgozni, döntéseket hozni – és ennek a legfőbb terepe a fővárosi közgyűlés –, akkor ezt a szavazóbázist nagyon nehéz lesz egyben tartani.”

Budapest sorsa miatt komoly aggodalmai vannak, főleg, hogy szerinte a közgyűlés a városvezetés helyett a politikai játszmák és erőfitogtatások színtere lesz.

Baranyi arra is felhívta a figyelmet, hogy ha az októberi alakuló ülésen nem sikerül belső főpolgármester-helyettest választani, a fővárosi cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági helyei betöltetlenek maradnak, akkor könnyen jöhet az állami beavatkozás. Felvázolta, hogy mi történhet ekkor: „Ebben az esetben némi türelmi idő után a fővárosi kormányhivatal fog kinevezni főpolgármester-helyettest – el lehet képzelni, hogy kik közül válogatna. A kormányhivatal alkot költségvetést, ami jó esetben a minimális működéshez elegendő forrást biztosít. Ha ezután sem sikerül a törvényes működést helyreállítani, akkor az Országgyűlés feloszlatja a közgyűlést.”

Baranyi érthetetlennek tartja, hogy a Tisza Párt kihátrálna a fővárosi ügyekből, miközben épp most lenne itt az idő mutyitlanítani.

Bár felmerült az is, hogy Karácsony Gergely esetleg különalkut köthet a kormánnyal a város működőképességéért, Baranyi szerint egy általános Fidesz–Karácsony összefogásnak semmi esélye nincs. Ettől függetlenül fontosnak tartja, hogy Budapest főpolgármesterét támogatni kell, még akkor is, ha sokan inkább Karácsony bukásában érdekeltek.

– mondta erről.

A ferencvárosi polgármester végül kitért arra is, hogy Karácsony a háttérben a Tisza Pártnak és Vitézy Dávidnak engedve írt ki cégvezetői pályázatokat, noha tisztában volt vele, hogy akármi történik, mindig lesz, akinek nem tetszik: „tudta, hogy ha lesz rajta sapka, az a baj, ha nem, akkor meg az” – fogalmazott Baranyi Krisztina.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!